Ελλάδα > Χανιά

Χανιά

(Πληθυσμός: 53.910)

Πληροφορίες για τα Χανιά, όνομα και ιστορία

Τα Χανιά βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα της Κρήτης και με το συνολικό πληθυσμό του δήμου να φτάνει τους 110.646 κατοίκους είναι μετά το Ηράκλειο η δεύτερη πολυπληθέστερη περιοχή του νησιού. Ανασκαφές δείχνουν ότι η περιοχή των Χανίων κατοικείται από τη Νεολιθική εποχή, ενώ ταυτίζεται με την τοποθεσία όπου οι Μινωίτες έχτισαν την αρχαία πόλη με το όνομα "Κυδωνία". Η Κυδωνία μετατράπηκε σε Χανιά μετά την αραβοκρατία (827 - 961 μ.Χ.), από τους Βυζαντινούς, ενώ οι Άραβες αποκαλούσαν την πόλη Al Hanim (το Χάνι). Αρχικά η περιοχή αποικίστηκε από Δωριείς της ηπειρωτικής Ελλάδας (1100 π.Χ), ενώ κατά τη διάρκεια των αιώνων κυβερνήθηκε από Ρωμαίους, Βυζαντινούς Άραβες, Ενετούς και Οθωμανούς. Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους το 1204, τα Χανιά όπως και ολόκληρη η Κρήτη κυβερνήθηκαν από τους Ενετούς. Το 1252 άποικοι από τη Βενετία εγκαθίστανται στην πόλη

Κλίμα Χανιά

Ο καιρός στα Χανιά χαρακτηρίζεται από το ήπιο, μεσογειακό κλίμα της Κρήτης. Το καλοκαίρι διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, με ηλιοφάνεια σχεδόν καθημερινά και αυξημένες θερμοκρασίες, που φτάνουν μερικές φορές να ξεπερνούν τους 38 βαθμούς μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο).

 

Από τις αυξημένες θερμοκρασίες ανακουφίζουν τα μελτέμια, που είναι βόρειοι άνεμοι που φυσούν όλο το καλοκαίρι. Ο Σεπτέμβρης είναι ευχάριστα ζεστός, με θερμοκρασία γύρω στους 25 βαθμούς και θεωρείται ο καλύτερος μήνας για επίσκεψη και ο ιδανικός για κολύμπι, αφού η θάλασσα είναι αρκετά ζεστή. Οι χειμώνες είναι ήπιοι, με αρκετές βροχοπτώσεις και θερμοκρασίες μεταξύ 8-18 βαθμών Κελσίου. Η άνοιξη είναι μια πολύ ευχάριστη εποχή, με χαμηλές βροχοπτώσεις, πολλές ηλιόλουστες μέρες και θερμοκρασία μεταξύ 16 - 25 βαθμών.

Αξιοθέατα Χανιά

Τύποι Αξιοθεάτου