Ελλάδα > Χανιά

Χανιά

(Πληθυσμός: 65838)

Τα Χανιά είναι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και βρίσκεται 70 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο και 145 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο. Ο πληθυσμός του ανέρχεται περίπου στις 60.000 κατοίκους και αποτελεί ένα ιδιαίτερο σημαντικό οικονομικό, πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο για ολόκληρο το νησί. Αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν αποδείξει ότι φιλοξενούσε ανθρώπινη δραστηριότητα από τη νεολιθική εποχή και έπειτα οι πρώτοι οικισμοί εξελίχθηκαν στην αρχαία Κυδωνία, μία ιδιαίτερα σημαντική μινωική πόλη. Η πόλη άκμασε κατά την ελληνορωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο ενώ στη συνέχεια ακολουθώντας το μαρασμό της βυζαντινής αυτοκρατορίας έπεσε στα χέρια τω Γενοβέζων των Βενετών και των Τούρκων. Το 1898 ελευθερώνεται από την κατοχή των Τούρκων και μαζί με όλη της Κρήτη ανακηρύσσεται ανεξάρτητη. Μετά από προσπάθειες του μεγάλου Έλληνα πολιτικού Ελευθερίου Βενιζέλου το 1913 τα Χανιά γίνονται κομμάτι της ελληνικής επικράτειας αφού επιτυγχάνεται η ένωση με την Ελλάδα. Μπορείτε να προσεγγίσετε την πόλη μέσω των συχνών ακτοπλοϊκών δρομολογίων που τη συνδέουν με την ηπειρωτική Ελλάδα ή εναλλακτικά μέσω του αεροδρομίου από το οποίο εκτελούνται δρομολόγια για πολλούς προορισμούς.

Ο καιρός στα Χανιά χαρακτηρίζεται από το ήπιο, μεσογειακό κλίμα της Κρήτης. Το καλοκαίρι διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, με ηλιοφάνεια σχεδόν καθημερινά και αυξημένες θερμοκρασίες, που φτάνουν μερικές φορές να ξεπερνούν τους 38 βαθμούς μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο).

 

Από τις αυξημένες θερμοκρασίες ανακουφίζουν τα μελτέμια, που είναι βόρειοι άνεμοι που φυσούν όλο το καλοκαίρι. Ο Σεπτέμβρης είναι ευχάριστα ζεστός, με θερμοκρασία γύρω στους 25 βαθμούς και θεωρείται ο καλύτερος μήνας για επίσκεψη και ο ιδανικός για κολύμπι, αφού η θάλασσα είναι αρκετά ζεστή. Οι χειμώνες είναι ήπιοι, με αρκετές βροχοπτώσεις και θερμοκρασίες μεταξύ 8-18 βαθμών Κελσίου. Η άνοιξη είναι μια πολύ ευχάριστη εποχή, με χαμηλές βροχοπτώσεις, πολλές ηλιόλουστες μέρες και θερμοκρασία μεταξύ 16 - 25 βαθμών.

Αξιοθέατα - Που να πάτε

Τύποι Αξιοθεάτου