Ελλάδα > Χανιά > Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων Χανιά

Το παλιό μουσείο

Μέχρι το Σεπτέμβρη του 2020, το αρχαιολογικό μουσείο Χανίων βρισκόταν στο πρώην Ενετικό μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου στην οδό Χάληδων 28, έχοντας ξεκινήσει τη λειτουργία του το 1962. Είναι άγνωστο πότε οικοδομήθηκε το κτίριο αλλά φαίνεται ότι επιβίωσε από τον μεγάλο σεισμό του 1595 και αυτό το κάνει σίγουρα το παλαιότερο κτίσμα της πόλης.

 

Το παλιό Αρχαιολογικό μουσείο Χανίων λοιπόν με το πέρασμα των χρόνων χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί έχοντας το όνομα του κατακτητή των Χανίων Yussuf Pasha. Στα τέλη του 20ού αιώνα άλλαξε εντελώς χρήση και έγινε σινεμά με το όνομα "Ιδαίον Άντρον", ενώ κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη για στρατιωτικό εξοπλισμό. Τέλος, μετατράπηκε σε μουσείο το 1962 και λειτούργησε έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2020.

 

Το νέο μουσείο

Σήμερα, το νέο Αρχαιολογικό μουσείο Χανίων στεγάζεται σε ένα νέο κτίριο έκτασης 6.500 τ.μ. το οποίο βρίσκεται στην ιστορική περιοχή Χαλέπα κοντά στη θάλασσα. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη, ενώ το κόστος κατασκευής του ανήλθε στα 15 εκατομμύρια ευρώ. Άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό στις 16 Απριλίου 2022 και στις εκθέσεις του φιλοξενεί περισσότερα από 3,500 αρχαία αντικείμενα.

 

Στις συλλογές του περιλαμβάνονται εκθέματα όλου του φάσματος τις ιστορικής εξέλιξης της Κρήτης και ιδιαίτερα της περιοχής των Χανίων που βρέθηκαν σε ανασκαφές κοντά στην πόλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Από αυτά ξεχωρίζουν εκθέματα της Προϊστορικής, της Μινωικής, της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής και της Ενετικής εποχής.  

 

 

 

Αφήστε στο σχολιό σας