Ελλάδα > Χανιά > Δημοτική Αγορά Χανίων

Δημοτική Αγορά Χανίων Χανιά

Η δημοτική αγορά χτίστηκε εκεί που βρίσκονταν τα νότια τείχη της πόλης, στο σημείο που βρίσκονταν το ενετικό φρούριο Piatta forma. Είναι ένα τεράστιο κτίσμα εμβαδού 4.000 τ.μ., σε περιβάλλοντα χώρο 17.200 τ.μ. στην "καρδιά της πόλης". Η αγορά ολοκληρώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 1913 και αρχίζει ανεπίσημα να λειτουργεί από την 1/11/1913. Τα επίσημα εγκαίνιά της έγιναν από τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελ. Βενιζέλο στις 4 Δεκεμβρίου 1913, τρεις μέρες δηλαδή μετά την επίσημη τελετή της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Η δημοτική αγορά των Χανίων αποτελεί όχι μόνο κέντρο μεγάλης επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και μια χειροπιαστή εικόνα της ιδέας της Αγοράς της Αρχαίας Ελλάδας και το 1980, χαρακτηρίσθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο μνημείο.

crazymech

Τον «Γύρο της Πόλης 2011» διοργανώνει ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Χανίων την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011, σε μία προσπάθεια να έρθουν πιο κοντά στον αθλητισμό μικροί και μεγάλοι.

Η διαδρομή έχει ως αφετηρία την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, από όπου οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν στις 11.00, καλύπτοντας μία απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να προσέλθουν στο σημείο εκκίνησης στις 9.30 για τη συμπλήρωση των εγγραφών.

08/12/2021

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας