Κεντρική Ευρώπη > Άμστερνταμ > Στάδιο Γιόχαν Κρόιφ Αρένα

Στάδιο Γιόχαν Κρόιφ Αρένα Άμστερνταμ

Johan Cruyff Arena

Η στάδιο του Άμστερνταμ ονομαζόταν "Άμστερνταμ Αρένα" μέχρι το 2018 όταν και μετονομάστηκε σε Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα προς τιμής του μεγάλου αστέρα τις ομάδας του Άμστερνταμ που απεβίωσε το 2016.

 

Αποτελεί την έδρα της ιστορικής ομάδας του Αίαντα (Ajax), ενώ χρησιμοποιείται για συναυλίες και άλλα φεστιβάλ. Χτίστηκε μεταξύ του 1993 με 1996 και κόστισε 140 εκατομμύρια ευρώ. Είναι ένα από τα πρώτα στάδια στην Ευρώπη που διαθέτει κινούμενη οροφή, ενώ ακόμα και σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα γήπεδα και βρίσκεται στην ανώτερη κατηγορία της UEFA με 5 αστέρια.

 

Έχει χωρητικότητα 52.960 θέσεις για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες και πάνω από 68.000 για τις συναυλίες. Ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας ήταν το Ajax-Milan που έληξε με 3-0 υπέρ της ομάδας του Μιλάνου ενώ η πρώτη συναυλία ήτανε της Tina Turner, με πάνω από 150.000 θεατές σε διάστημα 3 ημερών! Από τότε μέχρι σήμερα ένα πλήθος σπουδαίων καλλιτεχνών έχουν περάσει από την Αρένα του Άμστερνταμ μεταξύ αυτών οι AC/DC, ο Bon Jovi, η Celine Dion, ο Eminem, ο Michael Jackson, οι Rolling Stones, οι Metallica, η Madonna και πολλοί άλλοι. Το Άμστερνταμ Αρένα είναι επίσης η έδρα του ετησίου φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής Sensation.

 

Ο καλύτερος τρόπος για να επισκεφτείτε και να θαυμάσετε την Αρένα είναι να πάρετε ένα εισιτήριο για το μουσείο του Ajax που βρίσκεται επί του γηπέδου. Το ολόκληρο εισιτήριο περιλαμβάνει και μια επίσκεψη στο εσωτερικό του γηπέδου, στα δημοσιογραφικά θεωρεία και στην αίθουσα συνεντεύξεων ενώ ο ξεναγός θα σας μεταφέρει πολλές λεπτομέρειες για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι κατασκευαστές κατά τη δημιουργία του εντυπωσιακού γηπέδου.

Πρόσβαση

Δίπλα ακριβώς από το στάδιο βρίσκεται ένας μεγάλος σιδηροδρομικός σταθμός που ονομάζεται Amsterdam Bijlmer Arena, από όπου διέρχονται δεκάδες τρένα του σιδηρόδρομου (NS) και οι γραμμές του μετρό 50 και 54 (GVB).

Αφήστε στο σχολιό σας