Ελλάδα > Κάρπαθος > Όλυμπος Καρπάθου

Όλυμπος Καρπάθου Κάρπαθος

οικισμός

Μία περιοχή που σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο νησί της Καρπάθου είναι το χωριό Όλυμπος. Το χωριό προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση από την πρώτη στιγμή που το αντικρίζει κανείς. Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου ο οποίος περιτριγυρίζεται από μεγαλύτερα βουνά. Διαθέτει μια εξαιρετική φυσική θωράκιση και επί αιώνες αποτελούσε το ασφαλέστερο καταφύγιο για τους κατοίκους του νησιού που προσπαθούσαν να προφυλαχθούν από τους πειρατές.

Λόγω της θέσης του τα σπίτια διαθέτουν μια μοναδική θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος και γι' αυτό όχι άδικα από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως το μπαλκόνι του Αιγαίου. Τα κάτασπρα σπίτια που συνδυάζουν και τα έντονα χρώματα, οι ανεμόμυλοι και το καμπαναριό της εκκλησίας προσδίδουν γραφικότητα και δημιουργούν τη χαρακτηριστική εικόνα που συνοδεύει την πλειοψηφία των αιγαιοπελαγίτικων νησιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την παραμονή σας εδώ θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε κατοίκους που συνεχίζουνε να φοράν τις τοπικές ενδυμασίες, διατηρούν τους γλωσσικούς τους ιδιωματισμούς και χρησιμοποιούν παραδοσιακά εργαλεία στην αγροτική παραγωγή όπως το ξύλινο άροτρο.

Για αυτούς τους λόγους η Όλυμπος περιγράφεται ως ένα ζωντανό λαϊκό μουσείο όπου ο επισκέπτης εκτός της αντικειμενικής ομορφιάς μπορεί να συναντήσει τις βασικές αρχές της παραδοσιακής ελληνικής φιλοξενίας από τη πλευρά των κατοίκων.

Μεταξύ των πλέον αξιόλογων αξιοθέατων του χωριού είναι οι εκκλησία της Παναγίας του 16ου αιώνα με το ξυλοσκάλιστο τέμπλο και τις αξιόλογες τοιχογραφίες. Επιπλέον μπορείτε να επισκεφτείτε το μοναστήρι της Χρυσοβαλάντου που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, αλλά και την τοποθεσία Βρυσκούντα όπου σώζονται τα ερείπια του 4ου αιώνα.

Αφήστε στο σχολιό σας