Ελλάδα > Κάρπαθος

Κάρπαθος

(Πληθυσμός: 6.416)

Πληροφορίες για την Κάρπαθο, όνομα και ιστορία

Η Κάρπαθος βρίσκεται μεταξύ Ρόδου και Κρήτης και με έκταση 301,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων μετά τη Ρόδο. Ο συνολικός πληθυσμός του νησιού φτάνει τους 6.416 κατοίκους, ενώ τα Πηγάδια, η πρωτεύουσα του νησιού, φιλοξενεί περίπου 2.200 κατοίκους. Το όνομα του νησιού αναφαίνεται από τον ίδιο τον Όμηρο και κατά πάσα πιθανότητα συνδέεται με το "κάρπαθον" ή "κάρπασο" που είναι ένα φυτό συγγενικό του λιναριού. Μέσα στους αιώνες, η Κάρπαθος βρέθηκε υπό Μινωική επιρροή υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας και κατακτήθηκε από τους Ροδίους. Στη συνέχεια κυβερνήθηκε από Ρωμαίους, Βυζαντινούς και Γενοβέζους και Ενετούς. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα αναφερόταν με το Βενετσιάνικο Σκαρπάντο (Scarpanto), όνομα που επιβιώνει μέχρι σήμερα στα Ιταλικά. Το 1538 έπεσε στα χέρια, Οθωμανών που αναφέρονταν στο νησί με το όνομα Κερπέ. Μετά

Κλίμα Κάρπαθος

Το καθαρά μεσογειακό κλίμα της Καρπάθου χαρακτηρίζεται κυρίως από τους ενισχυμένους βόρειους ανέμους της καλοκαιρινής περιόδου, τα γνωστά μελτέμια. Η επιρροή της θάλασσας αυξάνει την υγρασία, η ατμόσφαιρα όμως παραμένει ευχάριστη ακόμα και κατά τους θερμότερους μήνες του καλοκαιριού λόγω των μελτεμιών.

 

Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 19°C, ενώ οι χειμώνες του νησιού χαρακτηρίζονται από τους ηπιότερους στην Ευρώπη. Το χειμώνα αυξάνονται οι βροχοπτώσεις, ακόμα όμως και κατά τους πιο ψυχρούς μήνες που είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, η θερμοκρασία σπάνια πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου. 

 

Αξιοθέατα Κάρπαθος

Τύποι Αξιοθεάτου