Ελλάδα > Καστοριά > Παναγία Κουμπελίδικη
Ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Κουμπερλίδικης στην Καστορία, (ο οποίος είναι γνωστός και ως Παναγία η Καστριώτισσα), αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά και ιστορικά αρχιτεκτονικά μνημεία της πόλης.
Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της παλιάς πόλης, κοντά στην ακρόπολη. Ένα σημείο που προσελύει πλήθος επισκεπτών, καθώς εκτός από τον ιστορικό βυζαντινό ναό, προσφέρει και εξαιρετική θέα προς την ίδια την πόλη της Μακεδονίας, αλλά και τη λίμνη Ορεστιάδα της Καστοριάς.
Η Παναγία Κουμπερλίδικη οικοδομήθηκε μεταξύ 9ου και 10ου αιώνα και ταυτίζεται με το ιστορικό γεγονός της λήξης των επιχειρήσεων για την εκδίωξη των Βουλγάρων της ευρύτερης περιοχής από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Βασίλειο τον Β' τον Βουλγαροκτόνο.
Το όνομά Κουμπελίδικη προέρχεται το γεγονός ότι διαθέτει τρούλο. Στην τουρκική γλώσσα ο τρούλος ονομάζεται κουμπές (Kubbe) και με δεδομένα τα 527 χρόνια όπου η Καστοριά έμεινε σκλαβωμένη στους Τούρκους (1385-1912) ονομάστηκε Κουρμπελίδικη. Μάλιστα, από τις 72 εκκλησίες της πόλης είναι η μοναδική που διαθέτει τρούλο.
Χωρίς καμία αμφιβολία, η Παναγία Κουμπερλίδικη στην Καστοριά διασώζει το βυζαντινό και μεταβυζαντινό κλέος, εδώ και περισσότερο από 10 αιώνες. Πρόκειται για ένα σχετικά μικρό τρίκοχο ναό εγγεγραμμένο σε τετράγωνο. Εξωτερικά ξεχωρίζει για τον ιδιαίτερα ψηλό και στενό τρούλο, ενώ διαθέτει πλινθόκτιστη τοιχοποιία και κεραμοπλαστικό διάκοσμο. Στο εσωτερικό του διατηρεί εξαιρετικής τέχνης βυζαντινές τοιχογραφίες του 13ου και 15ου αιώνα, με σπουδαία θρησκευτική και καλλιτεχνική αξία.
Στην περίπτωση λοιπόν που επισκεφτείτε την πόλη της Καστοριάς μια επίσκεψη στην Παναγία Κουμπελίδικη θα σας κατατοπίσει με τον καλύτερο τρόπο στο ύφος και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής και των τοιχογραφιών που χαρακτηρίζουν τη μακεδονική ναοδομία των βυζαντινών χρόνων.
Αφήστε στο σχολιό σας