Ελλάδα > Κατερίνη

Κατερίνη

(Πληθυσμός: 82971)

Πληροφορίες, Όνομα, Ιστορία

Η Κατερίνη είναι πόλη της Βορείου Ελλάδος, ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. Βρίσκεται ανάμεσα στους πρόποδες των Πιερίων και του Θερμαϊκού κόλπου, με υψόμετρο που δεν ξεπερνά τα 45 μέτρα, ενώ απέχει 71 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη με την οποία συνδέεται και σιδηροδρομικά. Ο Δήμος Κατερίνης φιλοξενεί 82.971 κατοίκους, ένας αριθμός που την κάνει τη δεύτερη μεγαλύτερη Μακεδονική πόλη μετά τη Θεσσαλονίκη. Η προέλευση του ονόματος της πόλης είναι συγκεχυμένη. Μία θεωρία συνδέεται με γραπτά περιηγητών του 13ου αιώνα τα οποία αναφέρουν την ύπαρξη οικισμού που ονομαζόταν “Άτηρα”, με την εξέλιξη αυτού, (Χάτηρα, Κάτηρα) να φέρνει το όνομα Κατερίνη. Άλλη μία υπόθεση ταυτίζει το όνομα της πόλης με το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης που βρίσκεται στο παλιό νεκροταφείο και χρονολογείται από το 1831. Ερευνητές τοποθετούν τον αρχαίο οικισμό 6-7 χιλιόμετρα

Κλίμα Κατερίνη

Η Κατερίνη με υψόμετρο που κυμαίνεται από 14 έως 45 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, και έχοντας απόσταση λιγότερο από 10 χιλιόμετρα από την ακτή του Θερμαικού έχει κλίμαπου χαρακτηρίζεται υγρό μεσογειακό. Επηρεάζεται ευνοϊκά από τη θάλασσα στα ανατολικά και προστατεύεται από τους κοντινούς ορεινούς όγκους της οροσειράς των Πιερίων και του Ολύμπου, στα δυτικά και στα νότια.

 

Τους μήνες του καλοκαιριού και ιδιαίτερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι θεοκρασίες μπορούν να ξεπεράσουν τους 35 βαθμούς, ενώ η ψυχρότερη περίοδος ξεκινά από τον Νοέμβριο μέχρι το Μάρτιο. Αυτοί οι μήνες φέρνουν και τις περισσότερες βροχές ενώ η χιονοπτώσεις δεν εμφανίζονται αρκετά συχνά. Επίσης, οι θερμοκρασίες υπό του μηδενός μπορεί να παρατηρηθούν το από το Δεκέμβρη έως τον Φλεβάρη αλλά σίγουρα με μια  σπάνια συχνότητα.   

Αξιοθέατα Κατερίνη

Τύποι Αξιοθεάτου