Ελλάδα > Κατερίνη > Κάστρο του Πλαταμώνα

Κάστρο του Πλαταμώνα Κατερίνη

Κάστρο από την εποχή της Φραγκοκρατίας

Το κάστρο του Πλαταμώνα χτίστηκε την εποχή της Φραγκοκρατίας  στη θέση του αρχαίου Ηρακλείου, πόλης που σύμφωνα με τον περιηγητή του 4ου αιώνα π.Χ. Ψευδο-Σκύλακα, αποτελούσε την πρώτη και νοτιότερη πόλη της Μακεδονίας. Η πρώτη ιστορική καταγραφή της περιοχής ως "Πλαταμώνας" ανάγεται στο 1198 όταν αναφέρθηκε σε χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού Α'. 

 

Η κατασκευή του κάστρου του Πλαταμώνα

Μέσα στους αιώνες, η συνορεύουσα ζώνη μεταξύ Μακεδονίας και Θεσσαλίας άλλαξε πολλές φορές χέρια. Υπήρξε κτήση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ενώ, μετά την Δ' Σταυροφορία (1201-1204) η περιοχή παραχωρήθηκε στους Φράγκους και το Βονιφάτιο τον Μομφερατικό. Το κάστρο του Πλαταμώνα χτίστηκε μεταξύ 1204 και 1222 με σκοπό τον έλεγχο του περάσματος από τη Μακεδονία στη Θεσσαλία. 

 

Η στρατηγική σημασία του φρουρίου

Η διοίκηση του Κάστρου του Πλαταμώνα πέρασε από τους Φράγκους στις Βυζαντινούς και έφρασε στην κυριαρχία του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, ενώ το κατέλαβαν διαδοχικά Ενετοί και Τούρκοι (1385, 1425). Είχε ιδιαίτερη σημασία επί τουρκοκρατίας, υπήρξε αρματολίκι των ανταρτών του Ολύμπου, ενώ ήταν πεδίο σύγκρουσής και κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Η όψη του κάστρου σήμερα

Το κάστρο διατηρεί πύργους σε ακανόνιστες αποστάσεις μεταξύ τους, ενώ εντός των τειχών του σώζεται ναός της Αγίας Παρασκευής. Αυτός είναι και ο μοναδικός ναός που σώζεται από τους 5 που υπήρχαν στο κάστρο παλιότερα. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας βέβαια, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής είχε μετατραπεί σε τζαμί.

Αφήστε στο σχολιό σας