Ελλάδα > Κατερίνη > Δίον Πιερίας
Ο Φίλιππος Β' και ο Αλέξανδρος θεωρούσαν την πόλη πολύ σημαντική, καθώς ο Φίλιππος Β' είχε θυσιάσει μετά τη νίκη του στην Όλυνθο και τη Χαιρώνεια, ενώ ο Αλέξανδρος ξεκίνησε από το Δίον την εκστρατεία του για την Ασία αλλά και στο Δίον έστειλε χάλκινους ανδριάντες των 25 νεκρών της μάχης του Γρανικού. Μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου ο ναός του Δία πυρπολήθηκε, αλλά μετά την κατάκτηση της πόλης, και ολόκληρης της Ελλάδας, από τους Ρωμαίους, το Δίον πέρασε σε μια κατάσταση ημιαυτονομίας.
Οι κάτοικοι άρχισαν να ασπάζονται το χριστιανισμό τον 4ο αιώνα μ.Χ. και έγινε έδρα επισκοπής. Καταλήφθηκε από τους Τούρκους και καταστράφηκε ολοσχερώς. Τα ερείπια της πόλης καλύφθηκαν από πυκνή βλάστηση αλλά αποκαλύφθηκαν από τον Άγγλο συνταγματάρχη και περιηγητή Ληκ. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το ναό της Ίσιδας και άλλων θεών της Αιγύπτου, της Υπολιμπιδίας Αφροδίτης, της Δήμητρας, το ελληνιστικό θέατρο της εποχής του Φίλιππου Ε', στάδιο, την έπαυλη του θεού Διονύσου με τα υπέροχα ψηφιδωτά, νεκροταφείο, καταστήματα, λίθινες στήλες (στο τέμενος του Δία), ωδείο, τείχη, μουσικά όργανα (όπως η ύδραυλις, ένα πνευστό μουσικό όργανο) και λουτρά.
Λειτουργεί μουσείο όπου μπορείτε να δείτε όλα τα ευρήματα από το Δίον και όλη την Πιερία. Το Δίον σήμερα είναι μία μικρή κωμόπολη που έχει αναπτυχθεί αρκετά λόγω του αρχαιολογικού χώρου. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται ενδιαφέροντα έθιμα, όπως το κάψιμο του ορφανού, το αντάμωμα και τα Δίια που θα κάνουν την επίσκεψή σας πολύ ενδιαφέρουσα.