Ταξιδολόγιο - Travel Social Network
Κύθηρα - Πανοραμική φωτογραφία από τα Μητάτα

Κύθηρα

Ελλάδα
Μοιράσου το

Αξιοθέατα στα Κύθηρα

Κύθηρα - Χώρα των Κυθήρων Χώρα των Κυθήρων
"Χτισμένη σ’ ένα ύψωμα στο νότιο μέρος του νησιού, η Χώρα των Κυθήρων με το Ενετικό της Κάστρο, αποτελούν το σημαντικό..." περισσότερα »
αρέσει σε 0 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Κύθηρα - Καψάλι Καψάλι
"Το επίνειο της Χώρας των Κυθήρων είναι το πιο κοσμοπολίτικο σημείο του νησιού και συγκεντρώνει τα βλέμματα των περισσ..." περισσότερα »
αρέσει σε 0 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
"Ενα μικρό νησάκι-βράχος στα Νότια των Κυθήρων - το οποίο ονομάζουν ''Χύτρα '' ( εχει σχεδόν πάντα σύννεφα στην κορυφή του ) - κρύβει μια ..."
Κύθηρα - Καστροπολιτεία της Παλαιόχωρας Καστροπολιτεία της Παλαιόχωρας
"Ίσως το πιο σημαντικό ιστορικό μνημείο του νησιού, είναι τα ερείπια της Παλαιόχωρας, που αποτελούσε την πρωτεύουσα το..." περισσότερα »
αρέσει σε 0 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Κύθηρα - Μυλοπόταμος Κυθήρων Μυλοπόταμος Κυθήρων
"Ο Μυλοπόταμος είναι το πιο παραδοσιακό χωριό των Κυθήρων, με πλήθος παραδόσεων και θρύλων να συνδέονται με το όνομά τ..." περισσότερα »
αρέσει σε 0 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Κύθηρα - Εκκλησίες και Μοναστήρια των Κυθήρων Εκκλησίες και Μοναστήρια των Κυθήρων
"Η προστάτιδα των Κυθήρων είναι η Παναγία Μυρτιδιώτισσα, ένα μοναστήρι στα δυτικά του νησιού, που οφείλει το όνομά του..." περισσότερα »
αρέσει σε 0 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Κύθηρα - Παραλίες των Κυθήρων Παραλίες των Κυθήρων
"Τα Κύθηρα έχουν μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου και είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς την ομορφότερ..." περισσότερα »
αρέσει σε 0 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Κύθηρα - Πύργοι και Κάστρα των Κυθήρων Πύργοι και Κάστρα των Κυθήρων
"Σε όλο το νησί υπάρχουν διάσπαρτα κάστρα, που μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία του, αλλά και τις αλλεπάλληλες κατακτήσε..." περισσότερα »
αρέσει σε 0 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Δωρεάν τουριστικός οδηγός «Κύθηρα»
Κατέβασε τον οδηγό σε pdf και αποθήκευσε την στο tablet ή στο smartphone ή εκτύπωσε την σε ένα πρακτικό booklet.
Πληροφορίες
Πληθυσμός: 3.398
Περιγραφή: Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου, η Αφροδίτη γεννήθηκε στους αφρούς της θάλασσας των Κυθήρων, όταν έπεσαν σ’ αυτήν τα κομμένα γεννητικά όργανα του Ουρανού από τον Κρόνο. Τα κύματα παρέσυραν, σύμφωνα με το μύθο, τη θεά και έφτασε στην Πάφο της Κύπρου μέσα σ’ ένα κοχύλι. Ο μύθος αυτός συμβολίζει την προσπάθεια των αρχαίων να ερμηνεύσουν την ανάδυση του νησιού από τη θάλασσα, κάτι που έχει αποδειχτεί από παλαιοντολογικά ευρήματα θαλάσσιας ζωής σε πολλές περιοχές των Κυθήρων. Κατά την αρχαιότητα, το νησί χρησιμοποιήθηκε από τους Μινωίτες ως ενδιάμεσος σταθμός των ταξιδιών τους προς τη Δύση, ιδρύοντας οικισμούς και ιερά. Στα χρόνια που ακολουθούν, καταλαμβάνεται από τους Μυκηναίους και στη συνέχεια γίνεται αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών. Ακολούθησαν οι Μακεδόνες για λίγο και κατόπιν οι Ρωμαίοι. Κατά τη Βυζαντινή εποχή αρχίζει η συστηματική κατοίκηση του νησιού και παρατηρείται έντονη θρησκευτική δραστηριότητα, όπου ιδρύονται περισσότερες από 300 εκκλησίες . Υπάρχει μάλιστα ένας τοπικός θρύλος που αναφέρει ότι στην Παλιόχωρα υπήρχαν 365 εκκλησίες, μία για κάθε μέρα του έτους. Μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους Σταυροφόρους το 1204, τα Κύθηρα τέθηκαν υπό την κυριαρχία των Ενετών και ακολούθησε την ιστορία των υπόλοιπων Επτανήσων. Το 1537 λεηλατήθηκε και καταστράφηκε από τον τρομερό πειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, επανεποικήθηκε ωστόσο το 17ο αιώνα. Στη συνέχεια πέρασε διαδοχικά από την κατοχή των Γάλλων και των Άγγλων και ενώθηκαν με την Ελλάδα το 1864, μαζί με τα υπόλοιπα Επτάνησα. Μεγάλο κεφάλαιο στη σύγχρονη ιστορία του νησιού, αποτελεί η μεγάλη μετανάστευση, που ξεκίνησε από το 18ο αιώνα και εντάθηκε το 19ο, με προορισμό κυρίως τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας, ενώ μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι μετανάστες στρέφονται προς τις ελληνικές μεγάλες πόλεις, αλλά και την Αίγυπτο. Στις αρχές του 20ού αιώνα σημειώνεται το δεύτερο μεταναστευτικό κύμα, με κύριους προορισμούς τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, αλλά και τη Λατινική Αμερική. Η άγρια ομορφιά του νησιού, το έχουν καταστήσει στις μέρες μας έναν εναλλακτικό προορισμό, ανεπηρέαστο από το μαζικό τουρισμό και ενδεικνύεται για ήσυχες διακοπές χαλάρωσης. Αναρίθμητες σπηλιές, παρθένες παραλίες, γραφικά χωριουδάκια και μεσαιωνικά κάστρα, είναι ό,τι θα συναντήσει ο επισκέπτης εδώ. Ο συμβολισμός των Κυθήρων, ως ένα μέρος μακρινό και ιδεατό, ενέπνευσε το ζωγράφο του 18ου αιώνα, Βαττό στον πίνακα “Επιβίβαση στα Κύθηρα” και τον διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο στην ταινία "Ταξίδι στα Κύθηρα", όπου γίνεται ο παραλληλισμός των Κυθήρων με την Ιθάκη. Η πρόσβαση στα Κύθηρα είναι εύκολη, καθώς συνδέονται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά, το Καστέλι της Κρήτης, την Καλαμάτα, το Γύθειο και τη Νεάπολη Λακωνίας. Το νησί διαθέτει και αεροδρόμιο, απ’ όπου πραγματοποιούνται πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Αθήνας, όλο το χρόνο.

Καιρός / Κλίμα
Ταξιδολογίτες στα Κύθηρα
Εμπειρίες ταξιδολογιτών
Κοντινότεροι προορισμοί