Ελλάδα > Κύθηρα > Κύθηρα Παραλίες

Κύθηρα Παραλίες Κύθηρα

Κύθηρα παραλίες του νησιού των αντιθέσεων και της άγριας ομορφιάς

Τα Κύθηρα είναι το νοτιότερο νησί των Επτανήσων, βρίσκεται μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, ενώ διοικητικά υπάγεται στην Περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα με το μύθο, το Τσιρίγο όπως αναφερόταν επί Ενετοκρατίας, αποτελεί τη γενέτηρα της θεάς Αφροδίτης, ενώ μέσα στους αιώνες δέχτηκε ελληνικές, ιταλικές και βρετανικές επιρροές. Μορφολογικά είναι ένα σχετικά μεγάλο (17ο σε έκταση στην Ελλάδα) ορεινό νησί με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ακτογραμμή 90 χιλιόμετρων.

Το έντονο ανάγλυφο που χαρακτηρίζει τα Κύθηρα δομεί παραλίες επιβλητικά όμορφες και εντυπωσιακά πολυδιάστατες. Στο νησί συνυπάρχουν κατάφυτες βουνοπλαγιές με βαθιά φαράγγια και ρεματιές που φθάνουν μέχρι τις ακτές, μαζί με βραχώδεις γκρεμούς και γυμνές πλαγιές με ελάχιστη έως καθόλου βλάστηση. Αντίστοιχα στα Κύθηρα οι παραλίες ακολουθούν αυτή την πολυποίκιλη γεωμορφολογία προσφέροντας αναρίθμητες επιλογές που κερδίζουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

 

Πώς είναι στα Κύθηρα οι παραλίες;

Στα Κύθηρα οι παραλίες είναι πολλές σε αριθμό και πολύ αξιόλογες στην όψη, μάλιστα κάποιοι θεωρούν ότι το νησί διαθέτει μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Μεσογείου. Το φυσικό κάλλος εκφράζεται, μεταξύ άλλων, στα πεντακάθαρα νερά που στα πρώτα μέτρα φαίνονται κρυστάλλινα φωτίζοντας τον βυθό, ενώ στη συνέχεια αποκτούν μαγευτικές αποχρώσεις του μπλε αντανακλώντας το γαλάζιο του ουρανού. Οι ακρογιαλιές καλύπτονται από εξαίσια αμμουδιά, ή βότσαλα, ή σε αρκετές περιπτώσεις ένα μείγμα αυτών. Δε λείπουν βέβαια και οι παραλίες που περιβάλλονται από επιβλητικά βράχια, προσφέρουν φυσική σκιά και ξεχωρίζουν για την άγρια ομορφιά τους.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό που έχουν στα Κύθηρα οι παραλίες είναι το επίπεδο οργάνωσης που διαθέτουν. Αρκετές έχουν beach bar με επιλογές καφέ, ποτού ή μικρών γευμάτων, όπως και ομπρέλες με ξαπλώστρες που διαχειρίζονται στον γιαλό. Άλλες πάλι, είναι εξίσου οργανωμένες με ξαπλώστρες, ξεχωρίζουν όμως για τα όμορφα ταβερνάκια και το καλό φαγητό. Τέλος, ένας μεγάλος αριθμός τσιριγώτικων ακρογιαλιών είναι μη οργανωμένες και εντελώς ελεύθερες από κάθε είδους εμπορική εκμετάλλευσή, ορίζοντας τη μαγεία του αυτόνομου παραθερισμού και χαρίζοντας πραγματική γαλήνη και ηρεμία στους επισκέπτες.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, στα Κύθηρα οι παραλίες δε φημίζονται για την κοσμοπολίτικη διάσταση και την ξέφρενη διασκέδαση, αντίθετα απευθύνονται σε ταξιδιώτες με υπομονή που επιθυμούν να εξερευνήσουν, να νιώσουν και να χαλαρώσουν. Οργανωμένες ή μη, οι παραλίες εδώ απέχουν αισθητά από την πολύβουη και υπερπλήρη όψη, δίνουν άπλετο χώρο σε ανθρώπους με δικό τους εξοπλισμό παραλίας και προσφέροντας πληθώρα επιλογών, εμφανίζονται φιλικές και για οικογένειες με παιδιά, αλλά και για όσους αναζητούν γαλήνη και ηρεμία.

 

Κύθηρα παραλίες ιδανικές για εξερεύνηση.

Ένας έξυπνος τρόπος περιήγησης στα αξιοθέατα και την ακτογραμμή των Κυθήρων είναι με αυτοκίνητο ή μηχανή. Με αυτόν τον τρόπο ο επισκέπτης μπορεί να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα και να ξεχωρίσει την αγαπημένη του παραλία ανάλογα με τα γούστα του. Στα Κύθηρα παραλίες υπάρχουν παντού, συγκεντρώνονται όμως κατά πλειοψηφία στο ανατολικό και το νότιο τμήμα του νησιού. Αυτές έχουν ευκολότερη πρόσβαση και σε πολλές περιπτώσεις προστατεύονται από τους βόρειους ανέμους.

Από την άλλη, πάντα ισχύει το ρητό “αγαθά κόποις κτώνται” και σίγουρα τα πολλά χιλιόμετρα προς τις παραλίες Φύρη Άμμος και Φούρνοι στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, όπως και η ιδιαίτερα δύσκολη πρόσβαση στην παραλία Καλάμι στα δυτικά, ανταμείβουν πλήρως τους επισκέπτες.

Αφήστε στο σχολιό σας