Η προστάτιδα των Κυθήρων είναι η Παναγία Μυρτιδιώτισσα. Το μοναστήρι της βρίσκεται στα δυτικά του νησιού, που οφείλει το όνομά του στις άπειρες μυρτιές που το πλαισιώνουν. Πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 24 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που, σύμφωνα με την παράδοση, βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας από ένα βοσκό της περιοχής.
Η Μονή της Αγίας Ελέσας είναι ένα μοναστήρι που βρίσκεται σε ένα από τα ψηλότερα σημεία των Κυθήρων και προσφέρει καταπληκτική θέα του νησιού αλλά και του απέραντου γαλάζιου. Είναι αφιερωμένο στην Αγία Ελέση, μία τοπική αγία που μαρτύρησε στα Κύθηρα το 375 μ.Χ και η μνήμη της τιμάται κάθε χρόνο την 1η Αυγούστου.
Πολύ αξιόλογη είναι επίσης και η Μονή του Αγίου Θεοδώρου, αφιερωμένη στον Όσιο Θεόδωρο που έζησε και μόνασε εδώ τον 10ο αιώνα. Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, λίγο νοτιότερα του Ποταμού και πολύ κοντά στο Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων.
Από τις εκκλησίες του νησιού ξεχωρίζει ο Ναός του Αγίου Ιωάννη στο Γκρεμό, στο λιμάνι του Καψαλιού, απο όπου σύμφωνα με την παράδοση, ξεκίνησε τη συγγραφή της Αποκάλυψης ο Άγιος Ιωάννης.
Ο Άγιος Νικόλαος ο Κρασάς, είναι ένα εκκλησάκι κοντά στη Μονή της Μυρτιδιώτισσας, το οποίο ένας καλός λόγος για να το επισκεφθείτε είναι το υπέροχο ηλιοβασίλεμα που προσφέρει από τη θέση όπου βρίσκεται.
Ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Άγιος Δημήτριος στο Πούρκο, ένα σύμπλεγμα τεσσάρων ναών, μοναδικό στο είδος του όχι μόνο στα Κύθηρα, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Αξίζει επίσης να κάνετε έναν περίπατο στα γραφικά μονοπάτια του Μέσα Βούργου στη Χώρα, για να ανακαλύψετε μια συστάδα από μικρά εκκλησάκια που χρονολογούνται από τους βυζαντινούς χρόνους, όπως ο Άγιος Δημήτριος, η Αγία Τριάδα και ο Άγιος Γεώργιος.
Αφήστε στο σχολιό σας