Δήλος Μύκονος

Η Δήλος μαζί με τη Ρήνεια αποτελούν μέρος του ενιαίου νησιωτικού συμπλέγματος της Μυκόνου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Δήλος ήταν ένα μικρό νησί που έπλεε στο πέλαγος και όταν η Λητώ, κόρη του Τιτάνα Κόιου έμεινε έγκυος από το Δία, προκάλεσε την οργή της Ήρας η οποία την καταδίωξε και δεν μπορούσε να βρει καταφύγιο πουθενά. Τότε ο Δίας παρακάλεσε τον Ποσειδώνα να τον βοηθήσει και εκείνος ακινητοποίησε το πλεούμενο νησί, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί η Δήλος, όπου και τελικά βρήκε καταφύγιο η Λητώ και γέννησε τους δίδυμους θεούς Απόλλωνα και Άρτεμις.

Το γεγονός αυτό, έδωσε έναν ιερό χαρακτήρα στο νησί από τα αρχαϊκά ακόμη χρόνια και υπήρξε θρησκευτικό κέντρο σε όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας, αλλά και κατά τη ρωμαϊκή εποχή, κατά την οποία η Δήλος έφτασε στο αποκορύφωμα της ακμής της, αφού ανακηρύχθηκε ελεύθερο λιμάνι και αποτέλεσε δουλεμπορικό κέντρο. Ο ιερός χαρακτήρας του νησιού το προστάτευσε επί αιώνες από επιδρομές, ωστόσο το 88 π.Χ. υπέστησε λεηλασίες από το βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη και το 69 π.Χ. από πειρατές, γεγονότα τα οποία σηματοδότησαν τη σταδιακή παρακμή της Δήλου. Κατά τον 8ο και 9ο αιώνα το νησί δέχτηκε επιδρομές από Σλάβους και Σαρακηνούς, με αποτέλεσμα να ερημώσει τελείως, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν τα ερείπια του νησιού χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικά υλικά από τους κατοίκους των γύρω νησιών.

Οι πρώτες ανασκαφές στη Δήλο ξεκίνησαν το 1873 από την Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, και οι σημαντικότερες ανασκαφικές έρευνες πραγματοποιήθηκαν το διάστημα μεταξύ 1904 και 1914, ενώ το 1990 ανακηρύχθηκε μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Σήμερα ολόκληρο το νησί αποτελεί έναν τεράστιο αρχαιολογικό χώρο και υπάρχει και ένα αρχαιολογικό μουσείο με 9 αίθουσες όπου φιλοξενούνται πλούσιες συλλογές με επιτύμβια αγάλματα και στήλες του 7ου έως και του 1ου αιώνα π.Χ., ειδώλια, αγγεία και ψηφιδωτά. Στα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται ένας κορμός κούρου από το Ιερό του Απόλλωνα, ένα πλακίδιο από ελεφαντόδοντο με ανάγλυφη αναπαράσταση Μυκηναίου πολεμιστή και ένα άγαλμα του Απόλλωνα στον τύπο του Λυκείου Απόλλωνος του Πραξιτέλους.

Το μουσείο είναι ανοιχτό από την Τρίτη έως την Κυριακή και η είσοδος κοστίζει 5 ευρώ. Η Δήλος και η Ρήνεια τελούν υπό την προστασία του Υπουργείου Πολιτισμού και απαγορεύεται η διανυκτέρευση στα νησιά αυτά. Η πρόσβαση στη Δήλο γίνεται με καραβάκια που διοργανώνουν ημερήσιες εκδρομές από τη Μύκονο ή την Τήνο.

εικόνα του χρήστη RAKIAS

RAKIAS

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 13 ΠΡΩΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ. ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΣΙΦΝΟΥ ΚΑΜΑΡΕΣ, ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΑΛΛΟΝ ΧΩΡΙΟ. Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΑΡΤΕΜΩΝΑΣ - ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ.ΩΡΑΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΞΑΠΛΩΣΤΡΕΣ 4 ΕΥΡΩ ..ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ Ο ΚΑΦΕΣ Η ΤΟ ΝΕΡΟ. ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ BEACH BARS Η ΞΑΠΛΩΣΤΡΑ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΠΕΡΙ ΤΙΣ 10.00 ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ Ο ΚΑΦΕΣ. ΑΡΤΕΜΩΝΑΣ- ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ..ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ..ΟΛΗ Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. ΤΑΒΕΡΝΑΚΙΑ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ, ΠΟΤΟ ΕΩΣ ΚΑΙ 10 ΕΥΡΩ. ΚΑΦΕΣ ΦΡΑΠΕΣ ΠΕΡΙ ΤΑ 3-3,50...ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΝ ΖΗΤΗΣΕΙΣ. ΓΕΝΙΚΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΛΟΓΩ ΗΡΕΜΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΝΕΑ ΖΕΥΓΑΡΑΚΙΑ.ΣΤΙΣ ΚΑΜΑΡΕΣ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΟ ΤΑΒΕΡΝΑΚΙ ΤΗΣ ΜΕΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ...ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ...ΤΙΣ ΦΘΗΝΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ - ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ. ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΗΣ ΜΠΟΥΛΙΝΑΣ...ΜΕ ΚΡΕΑΤΙΚΑ...

08/12/2021

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας