Ελλάδα > Νάουσα

Νάουσα

(Πληθυσμός: 21152)

Η Νάουσα βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Βέρμιο, πολύ κοντά στη Βέροια, αλλά και σε πολύ γνωστά τουριστικά μέρη, όπως ο Άγιος Νικόλαος, το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια και Σέλι. Περιβάλλεται από περιβόλια με ροδάκινα, μήλα, κεράσια και πολλά άλλα φρούτα, άλλωστε οι μαρμελάδες της Νάουσας είναι ξακουστές σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με το μύθο στη Νάουσα βρισκόταν το παλάτι του βασιλιά Μίδα. Κατά την Τουρκοκρατία στη Νάουσα δόθηκε μία ηρωική μάχη με αρχηγούς τους Ζαφειράκη Θεοδοσίου και Αναστάσιο Καρατάσο, οι οποίοι άντεξαν στην πολιορκία της Νάουσας από τούρκικο στρατό που είχε έρθει από τη Θεσσαλονίκη για να καταπνίξει την εξέγερση των κατοίκων της

Κλίμα Νάουσα

Η Νάουσα έχει μεσογειακό ηπειρωτικό κλίμα. Βρίσκεται στους πρόποδες του Βερμίου όρους, έχει ύψος 364 μέτρα και επηρεάζεται από το διπλανό κάμπο της Ημαθίας αλλά και τον κοντινό Θερμαΐκό κόλπο. Το μικροκλίμα τις περιοχής λοιπόν ορίζεται από την αυξημένη υγρασία του ημιορεινού της περιοχής και το χαμηλό επίπεδο βροχοπτώσεων τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Γενικά οι μέτριας έντασης βορειοδυτικοί άνεμοι, ο ορεινός όγκος του Βερμίου και ο ποταμός Αραπίτσα που διατρέχει την πόλη και δημιουργεί τον πασίγνωστο καταρράκτη, αποτελούν παράγοντες δροσιάς κατά τους θερμότερους μήνες.

Αξιοθέατα Νάουσα

Τύποι Αξιοθεάτου