Ελλάδα > Όλυμπος > Εθνικός Δρυμός Ολύμπου

Εθνικός Δρυμός Ολύμπου Όλυμπος

Πρόκειται ίσως για τον σημαντικότερο εθνικό δρυμό της χώρας και περιλαμβάνει 3.933 εκτάρια. Ιδρύθηκε το 1938 και αποτελεί ένα σημαντικό καταφύγιο για πολλά είδη θηλαστικών καθώς και μια εντυπωσιακή ποικιλία χλωρίδας με θάμνους σε χαμηλό υψόμετρο, πολλά πεύκα που σχηματίζουν πυκνά δάση στα μέσα ύψη και έντονη παρουσία του κόκκινου κρίνου στα μεγάλα υψόμετρα. Η χλωρίδα και πανίδα της περιοχής έχει και πολύ μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον, για παράδειγμα ένα από τα ενδημικά είδη του δρυμού, το Jankea helreichii, αποτελεί λείψανο της εποχής των παγετώνων. Εκτός από την επιστήμη όμως ο εθνικός δρυμός του Ολύμπου προσφέρεται και για πλήθος δραστηριοτήτων, όπως ορειβασία, ποδηλασία και περιπάτους ενώ επί του εθνικού δρυμού βρίσκονται και διάφορα καταφύγια σε περίπτωση που επιθυμείτε να διανυκτερεύσετε.

Πρόσβαση

Η πρόσβαση στον εθνικό δρυμό του Ολύμπου μπορεί να γίνει από το Λιτόχωρο. Από εκεί ξεκινάει και ο μοναδικός αυτοκινητόδρομος που οδηγεί στο δρυμό και συνδέει το χωριό με τη θέση Πριόνια σε υψόμετρο 1000 μέτρα.

εικόνα του χρήστη olympios

olympios

Το αγαπημένο μου μέρος επί της γης...

08/12/2021

Απάντηση
εικόνα του χρήστη themis

themis

Πανέμορφος, δυστυχώς έχω καταφέρει να φτάσω μέχρι τα Πριόνια μόνο, όμως με την πρώτη ευκαιρία σίγουρα θα ανέβω πιο ψηλά.

08/12/2021

Αφήστε στο σχολιό σας