Ταξιδολόγιο - Travel Social Network
Σκύρος - Χώρα της Σκύρου

Σκύρος

Ελλάδα
Μοιράσου το
Σκύρος - Αποκριά στη Σκύρο Αποκριά στη Σκύρο
Με τις ρίζες στις στην αρχαιότητα και τις διονυσιακές τελετές, η Αποκριά στη Σκύρο αποτελεί αναμφίβολα το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός και ταυτόχρονα μία αφορμή για επίσκεψη στο νησί. Εκτός από τις θεατρικές παραστάσεις και τα λαϊκά γλέντια που στήνονται, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το έθιμο κατά το οποίο οι κάτοικοι μεταμορφώνονται σε "Κορέλες" και "Φράγκους". Οι γέροι φορούν μαύρη κάπα με κουκούλα και στο πρόσωπο μάσκα, τη μουτσούνα, μάλλινο παντελόνι (πανωβράκι), γιλέκο με φαρδιά μανίκια (μεντενέ), πλεκτά δερμάτινα σανδάλια (τροχάδια) και είναι ζωσμένοι με 30-40 κουδούνια προβάτων. Το μαντίλι που φορούν στο λαιμό συμβολίζει την άνοιξη που έρχεται. Οι "κορέλες" φορούν γυναικεία φορεσιά και μάσκα. Η αποκριάτικη συντροφιά συμπληρώνεται από τους "Φράγκους", οι οποίοι φορούν ευρωπαϊκά (φράγκικα) ρούχα και μάσκα στο πρόσωπο, κουδούνι στη μέση και κρατούν μεγάλα κοχύλια στα χέρια. Το έθιμο είναι μία τελετουργία για την αποτροπή των κακών, όπως η καταστροφή της σοδειάς ή οι ασθένειες των ζώων που κάποτε αποτελούσαν τη σημαντικότερη πηγή εσόδων των Σκυριανών. Παρά την παραφθορά που έχουν υποστεί με το πέρασμα των αιώνων, το Σκυριανό Καρναβάλι είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα και πιο ενδιαφέροντα της χώρας μας.
αρέσει σε 0 ταξιδολογίτες

Έχεις κάποια όμορφη φωτογραφία

που να περιλαμβάνει το αξιοθέατο "Αποκριά στη Σκύρο"; επιλογή φωτογραφίας »

Ερωτήσεις & Σχόλια

μοιράσου την εμπειρία σου με την κοινότητα, τι σου άρεσε ή τι δεν σου άρεσε; γράψε το σχόλιο σου »
Σκύρος » Αποκριά στη Σκύρο
Οι Σκυριανές Απόκριες ξεχωρίζουν γιατί αποτελούνται από τρεις διαφορετικές μεταμφιέσεις, του "γέρου", της "κορέλας" και του "φράγκου". Πρόκειται για πολύ παλιό έθιμο όπου οι ενδυμασίες είναι χειροποίητες. Οι τρεις αυτές ομάδες συμμετέχουν σε ένα ξέφρενο χορό υπό τους ήχους κουδουνιών που κρέμονται από τους "γέρους" και τα σφυρίγματα των κοχυλιών που κρατούν οι "φράγκοι". Οι γιορτή κρατάει όλο το βράδυ και ολοκληρώνεται την Καθαρά Δευτέρα.
8 χρόνια πριναπάντηση μου αρέσει!
Δωρεάν τουριστικός οδηγός «Σκύρος»
Κατέβασε τον οδηγό σε pdf και αποθήκευσε την στο tablet ή στο smartphone ή εκτύπωσε την σε ένα πρακτικό booklet.

Άλλα αξιοθέατα

Σκύρος - Σπηλιές της Σκύρου Σκύρος - Παραλίες της Σκύρου Σκύρος - Χώρα της Σκύρου Σκύρος - Μουσείο Φαλτάιτς Σκύρος - Σκυριανό Αλογάκι Σκύρος - Πουριά Σκύρος - Αποκριά στη Σκύρο