Λιμνοθάλασσα Γκιόλα Θάσος

Τι είναι η Γκιόλα;

Η Θάσος πέρα από τις αμμώδεις καταγάλανες παραλίες έχει και σημεία με βράχια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όμορφων σχηματισμών, όπως η λιμνοθάλασσα Γκιόλα. Πρόκειται για ένα γεωλογικό φαινόμενο, όπου ο βράχος της ακτής σμιλεύτηκε για εκατομμύρια χρόνια από τα κύματα και το νερό της θάλασσας εγκλωβίστηκε σε μια "πισίνα" που δημιουργήθηκε εντός ενός κυκλικού βράχου.

 

Κολύμπι και βουτιές σε μια "φυσική πισίνα"

Το νερό σε αυτή τη "φυσική πισίνα" είναι πιο ζεστό από αυτό της θάλασσας και αυτό κάνει το κολύμπι στη Γκιόλα μια πολύ ευχάριστη εμπειρία. Το βάθος του νερού κυμαίνεται περίπου στα 3 μέτρα, ενώ οι βραχώδεις άκρες της υψώνονται στα 8 μέτρα πάνω από το νερό. Στοιχεία που ευνοούν τις βουτιές στα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά της "φυσικής πισίνας" που στο ένα άκρο της επικοινωνεί με τη θάλασσα και ανανεώνει τα νερά της

 

Ομορφιά μυθικών διαστάσεων

Η μαγευτική όψη της Γκιόλας ξεπερνούσε ανέκαθεν τα όρια του νησιού, ενώ παράλληλα έχει αποκτήσει μυθικές διαστάσεις!  Σύμφωνα με το μύθο λοιπόν, η Γκιόλα που αποκαλείται και “δάκρυ της Αφροδίτης” δημιουργήθηκε από τον Δία για να κολυμπάει η Αφροδίτη, ή σύμφωνα με άλλη εκδοχή έφτιαξε την Γκιόλα σε σχήμα ματιού για να κοιτάει τη Θεά που ήταν και ερωμένη του. 

 

Η διαδρομή προς την Γκιόλα

Η διάσημη λιμνοθάλασσα βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, ανατολικά του χωριού Αστρίδα. Ο επισκέπτης αφήνει το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι στο τέλος της χωμάτινης διαδρομής και στη συνέχεια πρέπει να ακολουθήσει ένα μονοπάτι μήκους λίγο παραπάνω από ένα χιλιόμετρο για να φτάσει στην Γκιόλα. Η διαδρομή έχει διάρκεια μεταξύ 20 και 30 λεπτών, ανάλογα με τον ρυθμό βαδίσματος, ενώ ιδανικό είναι να γίνει τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες όταν μετριάζεται η ακτινοβολία του ήλιου. Στο σημείο της λιμνοθάλασσας δεν υπάρχουν ομπρέλες, ξαπλώστρες ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, γιαυτό ο επισκέπτης πρέπει να έχει μαζί του νερό και ίσως προμήθειες για κάποιο ελαφρύ γεύμα (φρούτο ή σάντουιτς).

 

εικόνα του χρήστη Code

Code

Απαράδεκτος ο δρόμος!! Θα μπορούσε με μικρό κόστος να εξομαλυνθεί. Λυπάμαι για την απίστευτη αδιαφορία κάθε υπεύθυνου!!! Μια μικρή παρέμβαση χωρίς να "επεμβαίνει" στο τοπίο και τη φύση θα μπορούσε να καταστήσει το αξιοθέατο πιο προσβάσιμο και θα μπορούσε να προταθεί ανεπιφύλακτα.

08/12/2021

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας