Ταξιδολόγιο - Travel Social Network
Αλόννησος - Λιμάνι

Αλόννησος

Ελλάδα
Μοιράσου το

Αξιοθέατα στην Αλόννησος

Αλόννησος - Παλιό Χωριό ή Χώρα Αλοννήσου Παλιό Χωριό ή Χώρα Αλοννήσου
"Το Παλιό Χωριό αποτελεί την παλιά πρωτεύουσα της Αλοννήσου, χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου, με θέα σε όλα τα σημεία ..." περισσότερα »
αρέσει σε 3 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
"www.mom.gr συλλογος για την προστασια της μοναχους-μοναχους υιοθετηστε μια φωκια με 100ε"
Αλόννησος - Πατητήρι Πατητήρι
"Το Πατητήρι αποτελεί το κεντρικό λιμάνι και πρωτεύουσα της Αλοννήσου, όπου ζουν οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού. ..." περισσότερα »
αρέσει σε 3 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
"Αν και δεν είναι το ίδιο γραφικό με άλλα αιγαιοπελαγίτικα λιμάνια, στο Πατητήρι θα βρείτε ησυχία κ τέλειες ταβέρνες!"
Αλόννησος - Κυρά Παναγιά Αλοννήσου Κυρά Παναγιά Αλοννήσου
"Η Κυρα-Παναγιά η Πελαγονήσι, αποτελεί το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί των Βόρειων Σποράδων, με έκταση 25 τετραγωνικά χι..." περισσότερα »
αρέσει σε 3 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
"Στην Κυρα Παναγιά αξίζει να πας με σκάφος ιστιοφόρο, για να σου παρέχει και άνεση διαμονής....να ρίξεις άγκυρα και να ψαρέψεις μονο με κα..."
Αλόννησος - Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων
"Το Πάρκο ιδρύθηκε το 1992 με προεδρικό διάταγμα, μετά από χρόνιες προσπάθειες για την προστασία του μοναδικού φυσικού..." περισσότερα »
αρέσει σε 2 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Αλόννησος - Παραλίες της Αλοννήσου Παραλίες της Αλοννήσου
"Η Αλόννησος διαθέτει τις χαρακτηριστικές παραλίες των Βορείων Σποράδων, με διάφανα σμαραγδένια νερά δίπλα στα πεύκα,..." περισσότερα »
αρέσει σε 2 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Αλόννησος - Τοπικές Γεύσεις Αλοννήσου Τοπικές Γεύσεις Αλοννήσου
"Η Αλόννησος φημίζεται για το φρέσκο ψάρι και κυρίως για τους αστακούς και τα καβούρια. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε ..." περισσότερα »
αρέσει σε 2 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Αλόννησος - Άγιοι Ανάργυροι Αλοννήσου Άγιοι Ανάργυροι Αλοννήσου
"Στη βόρεια πλευρά του νησιού βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στην άκρη του γκρεμού, στο οποίο οδηγεί..." περισσότερα »
αρέσει σε 1 ταξιδολογίτη μου αρέσει!
Αλόννησος - Σπήλαιο του Κύκλωπα στα Γιούρα Σπήλαιο του Κύκλωπα στα Γιούρα
"Στα Γιούρα, το μικρό ακατοίκητο νησάκι που βρίσκεται 16 ναυτικά μίλια βόρεια της Αλοννήσου, βρίσκεται το μεγαλύτερο σ..." περισσότερα »
αρέσει σε 1 ταξιδολογίτη μου αρέσει!
Δωρεάν τουριστικός οδηγός «Αλόννησος»
Κατέβασε τον οδηγό σε pdf και αποθήκευσε την στο tablet ή στο smartphone ή εκτύπωσε την σε ένα πρακτικό booklet.
Πληροφορίες
Πληθυσμός: 2.750
Περιγραφή: Ανέπαφη από το μαζικό τουρισμό, η Αλόννησος είναι ένας προορισμός που απευθύνεται στους λάτρεις των ήσυχων διακοπών. Το παλιότερο όνομα του νησιού ήταν Λιαδρόμια ή Ηλιοδρόμια και αντικαταστάθηκε με το όνομα Αλόννησος επί βασιλείας Όθωνα το 1838, προκειμένου να του αποδοθεί η αρχαία ονομασία του. Από μετέπειτα έρευνα αποδείχτηκε ότι η ονομασία αυτή είναι λανθασμένη, καθώς η αρχαία Αλόννησος βρισκόταν στο νησάκι Κυρα-Παναγιά και το συγκεκριμένο νησί για τους αρχαίους Έλληνες είχε την ονομασία Ίκος. Η ιστορία της Αλοννήσου χάνεται στα βάθη των αιώνων, με πλήθος θρύλων και παραδόσεων να τη συνοδεύουν και πιο γνωστό το μύθο του πατέρα του Αχιλλέα Πηλέα που ήρθε εδώ για να μείνει μέχρι το τέλος της ζωής του. Είναι γεγονός ότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης η Αλόννησος αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό εξαγωγικό κέντρο κατά την αρχαιότητα, με βασικό προϊόν το κρασί της, κάτι που έχει αποδειχτεί από διάφορα θραύσματα χειρολαβών τα οποία έφερα τη σφραγίδα ΙΚΙΟΝ που έχουν βρεθεί σε πολλές αρχαίες ελληνικές αποικίες. Ακολουθώντας κοινή πορεία με τα άλλα νησιά των Σποράδων, η Αλόννησος γνώρισε την Αθηναϊκή, τη Μακεδονική και την Ρωμαϊκή κυριαρχία διαδοχικά, για να περάσει στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και να καταληφθεί από τους Φράγκους το 1204 και στη βενετική οικογένεια Γκίζι το 1207. Έμεινε στην ενετική κυριαρχία έως το 1538, όπου καταλήφθηκε από τον τουρκικό στόλο και τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, κατέφυγαν στην Αλόννησο πολλοί Έλληνες αγωνιστές από διάφορα σημεία της Ελλάδας και το 1830 η Αλόννησος μαζί με τα υπόλοιπα νησιά των Σποράδων έγιναν μέρος του νέου Ελληνικού Κράτους. Απομονωμένες παρθένες ακρογιαλιές, άγρια τοπία με απόκρημνα βράχια και δάση με πανύψηλα πεύκα, ελαιώνες και κουκουμαριές συνθέτουν την υπέροχη φύση του νησιού, αποτελώντας έναν προορισμό αποκλειστικά για φυσιολάτρεις αλλά και για τους λάτρεις των καταδύσεων, αφού θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα καταδυτικά κέντρα της Ευρώπης, χάρη στην πλούσια υποθαλάσσια ζωή και μορφολογία του βυθού . Στην Αλόννησο μπορεί να φτάσει κανείς μόνο ακτοπλοϊκώς από το Βόλο, τον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας και τη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Καιρός / Κλίμα
Ταξιδολογίτες στην Αλόννησος
Εμπειρίες ταξιδολογιτών
Κοντινότεροι προορισμοί