Ταξιδολόγιο - Travel Social Network
Αλόννησος - Λιμάνι

Αλόννησος

Ελλάδα
Μοιράσου το
Αλόννησος - Σπήλαιο του Κύκλωπα στα Γιούρα Σπήλαιο του Κύκλωπα στα Γιούρα
Στα Γιούρα, το μικρό ακατοίκητο νησάκι που βρίσκεται 16 ναυτικά μίλια βόρεια της Αλοννήσου, βρίσκεται το μεγαλύτερο σπήλαιο των Βορείων Σποράδων, το οποίο σύμφωνα με το μύθο, ήταν η σπηλιά του Ομηρικού Κύκλωπα Πολύφημου. Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο 150 μέτρων, οι διαστάσεις του θαλάμου είναι 40 επί 50 μέτρα και το ύψος του φτάνει τα 15 μέτρα.

Οι συστηματικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, έφεραν στο φως λείψανα κατοίκησης διάφορων εποχών, με πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα τα ευρήματα που ανάγονται από την 9η έως την 7η χιλιετία π.Χ., τα οποία είναι τα πρώτα ευρήματα αυτής της περιόδου στο Αιγαίο. Είναι γεγονός ότι τα ευρήματα του σπηλαίου έχουν δώσει μία ολοκληρωμένη εικόνα για τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των προϊστορικών ανθρώπων, μέσα από τις μοναδικότητες που παρουσιάζουν.

Πρόσβαση: Η επίσκεψη στο σπήλαιο του Κύκλωπα μπορεί να γίνει μόνο με καραβάκι από την Αλόννησο ή κάποιο άλλο νησί των Σποράδων.
αρέσει σε 1 ταξιδολογίτη

Έχεις κάποια όμορφη φωτογραφία

που να περιλαμβάνει το αξιοθέατο "Σπήλαιο του Κύκλωπα στα Γιούρα"; επιλογή φωτογραφίας »

Ερωτήσεις & Σχόλια

μοιράσου την εμπειρία σου με την κοινότητα, τι σου άρεσε ή τι δεν σου άρεσε; γράψε το σχόλιο σου »
Δωρεάν τουριστικός οδηγός «Αλόννησος»
Κατέβασε τον οδηγό σε pdf και αποθήκευσε την στο tablet ή στο smartphone ή εκτύπωσε την σε ένα πρακτικό booklet.

Άλλα αξιοθέατα

Αλόννησος - Παλιό Χωριό ή Χώρα Αλοννήσου Αλόννησος - Πατητήρι Αλόννησος - Κυρά Παναγιά Αλοννήσου Αλόννησος - Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων Αλόννησος - Παραλίες της Αλοννήσου Αλόννησος - Τοπικές Γεύσεις Αλοννήσου Αλόννησος - Άγιοι Ανάργυροι Αλοννήσου Αλόννησος - Σπήλαιο του Κύκλωπα στα Γιούρα