Ταξιδολόγιο - Travel Social Network
Αλόννησος - Λιμάνι

Αλόννησος

Ελλάδα
Μοιράσου το
Αλόννησος - Παλιό Χωριό ή Χώρα Αλοννήσου Παλιό Χωριό ή Χώρα Αλοννήσου
Το Παλιό Χωριό αποτελεί την παλιά πρωτεύουσα της Αλοννήσου, χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου, με θέα σε όλα τα σημεία του ορίζοντα, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το Πατητήρι. Όπως όλα τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, έτσι και η Αλόννησος μαστίζονταν από την πειρατεία σε όλες τις ιστορικές περιόδους, γεγονός που ώθησε τους κατοίκους στο ύψωμα, όπου έχτισαν το κάστρο και μέσα σ’ αυτό τα σπίτια τους.

Δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για το πότε ακριβώς χτίστηκε το κάστρο, ωστόσο μας είναι γνωστό ότι από το 1735 και μετά η Χώρα άρχισε να επεκτείνεται και εκτός των τειχών, μέχρι το 1965 όταν ο σεισμός ανάγκασε τους κατοίκους να το εγκαταλείψουν και να μετοικήσουν στο Πατητήρι. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 τα περισσότερα σπίτια αγοράσθηκαν και επισκευάσθηκαν από ξένους, που τα χρησιμοποιούν για παραθερισμό.

Χαρακτηριστικό του χωριού είναι η στενότητα του χώρου, όπου τα σπίτια είναι πολύ σφιχτά χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο και ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει τέσσερις τύπους κατοικιών: διώροφες ενετικής επίδρασης, σπίτια αγροτικού ρυθμού με δύο πατώματα, σπίτια με πηλιορείτικες επιρροές και ελάχιστα νεοκλασικά.

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα του Παλιού Χωριού είναι η Εκκλησία του Χριστού του 17ου αιώνα, το Λαογραφικό Μουσείο και το κτίριο που αποτελούσε το Διοικητήριο κατά την Ενετοκρατία. Θα βρείτε επίσης διάφορα καταστήματα με είδη δώρων και πολλές ταβέρνες που ειδικεύονται στις σούβλες, καθώς το χωριό φημίζεται για το κοντοσούβλι του. Το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός αποτελεί η αναπαράσταση του Αλωνίσματος κάθε χρόνο το Ιούλιο, όπου αναβιώνει το αλώνισμα ως μία ιδιαίτερη δραστηριότητα, διαδικασία που συνοδεύεται με φαγητό, χορό και τραγούδι.

αρέσει σε 3 ταξιδολογίτες

Που να μείνετε

ψάχνετε για ξενοδοχεία κοντά σε "Παλιό Χωριό ή Χώρα Αλοννήσου"; δείτε τις καλύτερες επιλογές »

Έχεις κάποια όμορφη φωτογραφία

που να περιλαμβάνει το αξιοθέατο "Παλιό Χωριό ή Χώρα Αλοννήσου"; επιλογή φωτογραφίας »

Ερωτήσεις & Σχόλια

μοιράσου την εμπειρία σου με την κοινότητα, τι σου άρεσε ή τι δεν σου άρεσε; γράψε το σχόλιο σου »
Αλόννησος » Παλιό Χωριό ή Χώρα Αλοννήσου
www.mom.gr
συλλογος για την προστασια της μοναχους-μοναχους
υιοθετηστε μια φωκια με 100ε
7 χρόνια πριναπάντηση μου αρέσει!
Δωρεάν τουριστικός οδηγός «Αλόννησος»
Κατέβασε τον οδηγό σε pdf και αποθήκευσε την στο tablet ή στο smartphone ή εκτύπωσε την σε ένα πρακτικό booklet.

Άλλα αξιοθέατα

Αλόννησος - Παλιό Χωριό ή Χώρα Αλοννήσου Αλόννησος - Πατητήρι Αλόννησος - Κυρά Παναγιά Αλοννήσου Αλόννησος - Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων Αλόννησος - Παραλίες της Αλοννήσου Αλόννησος - Τοπικές Γεύσεις Αλοννήσου Αλόννησος - Άγιοι Ανάργυροι Αλοννήσου Αλόννησος - Σπήλαιο του Κύκλωπα στα Γιούρα