Ταξιδολόγιο - Travel Social Network
Αλόννησος - Λιμάνι

Αλόννησος

Ελλάδα
Μοιράσου το
Αλόννησος - Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων
Το Πάρκο ιδρύθηκε το 1992 με προεδρικό διάταγμα, μετά από χρόνιες προσπάθειες για την προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος των Βορείων Σποράδων και πλέον αποτελεί το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο Θαλάσσιο Πάρκο της Μεσογείου και της Ευρώπης γενικότερα.

Τα νησιά που ανήκουν στο Θαλάσσιο Πάρκο πριν από εκατομμύρια χρόνια ήταν ενωμένα με τη Μαγνησία, για αυτό και διατηρούν τη χλωρίδα και την πανίδα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ενδεικτικά, στα νησιά του Θαλάσσιου Πάρκου ευδοκιμούν πεύκα, σκίνοι, κουμαριές, θυμάρια και τα υποθαλλάσια εκτεταμένα λιβάδια Ποσειδονίας που είναι ένα σπάνιο ανθοφόρο φυτό που ευδοκιμεί στη Μεσόγειο. Κορμοράνοι, δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες και η Μεσογειακή Φώκια Monachus Monachus, συμπληρώνουν την πλούσια βιοποικιλότητα του θαλάσσιου πάρκου.

Το πάρκο εκτείνεται σε θαλάσσια περιοχή 2.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων βόρεια της Αλοννήσου και περιλαμβάνει, εκτός από την Αλόννησο, τα ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Σκάντζουρα, Γιούρα, Παππούς, Πιπέρι και Ψαθούρα. Το Θαλάσσιο Πάρκο είναι επισκέψιμο με καραβάκι από την Αλόννησο, αν και σύμφωνα με τους κανονισμούς απαγορεύεται η προσέγγιση νησιών σε συγκεκριμένες αποστάσεις, προκειμένου να διατηρηθεί ο σεβασμός των ειδών που ζουν εκεί. Σε περιοχές όπου επιτρέπεται η πρόσβαση, οι επισκέπτες μπορούν να ασχοληθούν με την ελεύθερη κατάδυση, την παρατήρηση της άγριας ζωής, την πεζοπορία, την επίσκεψη σε πολιτιστικά μνημεία κ.ά. Περισσότερες πληροφορίες για το Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Ιστοσελίδα: http://www.alonissos-park.gr/
αρέσει σε 2 ταξιδολογίτες

Έχεις κάποια όμορφη φωτογραφία

που να περιλαμβάνει το αξιοθέατο "Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων"; επιλογή φωτογραφίας »

Ερωτήσεις & Σχόλια

μοιράσου την εμπειρία σου με την κοινότητα, τι σου άρεσε ή τι δεν σου άρεσε; γράψε το σχόλιο σου »
Δωρεάν τουριστικός οδηγός «Αλόννησος»
Κατέβασε τον οδηγό σε pdf και αποθήκευσε την στο tablet ή στο smartphone ή εκτύπωσε την σε ένα πρακτικό booklet.

Άλλα αξιοθέατα

Αλόννησος - Παλιό Χωριό ή Χώρα Αλοννήσου Αλόννησος - Πατητήρι Αλόννησος - Κυρά Παναγιά Αλοννήσου Αλόννησος - Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων Αλόννησος - Παραλίες της Αλοννήσου Αλόννησος - Τοπικές Γεύσεις Αλοννήσου Αλόννησος - Άγιοι Ανάργυροι Αλοννήσου Αλόννησος - Σπήλαιο του Κύκλωπα στα Γιούρα