Ελλάδα > Καλαμάτα > Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας Καλαμάτα

Αρχαιολογικό Μουσείο

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας

Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο 

Το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλαμάτας ονομαζόταν Μπενάκειο, είχε ιδρυθεί το 1971 και βρισκόταν στο κέντρο του ιστορικού κέντρου της πόλης, στη συμβολή των οδών Μπενάκη και Παπάζογλου. Επρόκειτο για μία ενετικού τύπου κατοικία και όφειλε το όνομά του στον Αντώνιο Μπενάκη, οι κληρονόμοι του οποίου δώρισαν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία την οικία, έπειτα από δική του επιθυμία.

 

Το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο έμεινε ανοιχτό έως το Νοέμβριο του 2008 όταν ολόκληρη η μόνιμη αρχαιολογική του έκθεση μεταφέρθηκε στο ανακαινισμένο κτίριο της παλιάς Δημοτικής Αγοράς Καλαμάτας. Η απόφαση αυτή πάρθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς το κτίριο του παλιού μουσείου είχε περιορισμένη χωρητικότητα και μια σειρά από λειτουργικά προβλήματα.

 

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας χωρίζεται από το Μπενάκειο μόνο με ένα στενό και ακολουθεί τη γενική δομή της ανακαινισμένης παλιάς αγοράς με μικρούς χώρους γύρω από το κεντρικό αίθριο. Το νέο μουσείο φιλοξενεί το σύνολο των εκθεμάτων του παλιού μουσείου, όπως και σημαντικό αριθμό νέων ευρημάτων που δεν παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό. 

 

Στα εκθέματα περιλαμβάνεται μια πλούσια συλλογή αρχαιοτήτων, προερχόμενες από διάφορες περιοχές του νομού Μεσσηνίας, χρονολογούμενες από την εποχή του Χαλκού έως τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Γλυπτά από την αρχαία Κορώνη, επιτύμβιες στήλες, αρχιτεκτονικά μέλη, τμήματα μωσαϊκών και ψηφιδωτών δαπέδων, αλλά και κοσμήματα και αντικείμενα του μυκηναϊκού είναι μερικά από τα εκθέματά του.

Αφήστε στο σχολιό σας