Ταξιδολόγιο - Travel Social Network
Καλαμάτα - Πανόραμα

Καλαμάτα

Ελλάδα
Μοιράσου το

Αξιοθέατα στην Καλαμάτα

Καλαμάτα - Πάρκο των Σιδηροδρόμων Πάρκο των Σιδηροδρόμων
"Αποτελεί το μοναδικό για το είδος του υπαίθριο μουσείο. Τα εγκαίνια του έγιναν το Σεπτέμβριο του 1986, αλλά η ολοκλήρ..." περισσότερα »
αρέσει σε 4 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
"Πολύ ωραίο κ πρωτότυπο!"
Καλαμάτα - Ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας Ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας
"Ως τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η πόλη ήταν συσπειρωμένη γύρω από την αρχαία ακρόπολη και σταδιακά άρχισε να επε..." περισσότερα »
αρέσει σε 2 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
"ΠΟΛΥ ΓΡΑΦΙΚΗ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΗΣ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ! ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΦΕ,ΣΕ ΦΑΓΑΔΙΚΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΠΑΡ."
Καλαμάτα - Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο
"Βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας, στη συμβολή των οδών Μπενάκη και Παπάζογλου. Πρόκειται για..." περισσότερα »
αρέσει σε 2 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Καλαμάτα - Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας
"Στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας, βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο. Το κτίριο όπου στεγάζεται αποτελεί δωρεά του Κυρι..." περισσότερα »
αρέσει σε 2 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Καλαμάτα - Μητρόπολη της Υπαπαντής Μητρόπολη της Υπαπαντής
"Εντός του Ιστορικού Κέντρου και κάτω από το Φράγκικο κάστρο, στην ομώνυμη πλατεία, υψώνεται ο μεγαλοπρεπής ναός της Υ..." περισσότερα »
αρέσει σε 2 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
"Ο ΤΡΟΥΛΟΣ ΠΟΛΥ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΣ!"
Καλαμάτα - Φράγκικο Κάστρο Φράγκικο Κάστρο
Κάστρο των Βιλεαρδουίνων
"Σήμα κατατεθέν της πόλης το κάστρο της, οφείλει την ύπαρξή του στην οικογένεια των Βιλεαρδουίνων, οικογένεια που ίδρυ..." περισσότερα »
αρέσει σε 2 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Καλαμάτα - Μοναστήρι των Καλογραιών Μοναστήρι των Καλογραιών
"Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, πολύ κοντά στο Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής. Ιδρύθηκε το 1796 από τον..." περισσότερα »
αρέσει σε 2 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Καλαμάτα - Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας
"Συστεγάζεται μαζί με την Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης στο κτίριο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου, στην οδό..." περισσότερα »
αρέσει σε 2 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Καλαμάτα - Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
"Η Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης Καλαμάτας ιδρύθηκε το 1962 με πρωτοβουλία της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας κα..." περισσότερα »
αρέσει σε 2 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Δωρεάν τουριστικός οδηγός «Καλαμάτα»
Κατέβασε τον οδηγό σε pdf και αποθήκευσε την στο tablet ή στο smartphone ή εκτύπωσε την σε ένα πρακτικό booklet.
Πληροφορίες
Πληθυσμός: 95.855
Αεροδρόμιο/α: Καλαμάτας (KLX)
Περιγραφή: Στους πρόποδες του Ταΰγετου, στις εκβολές του ποταμού Νέδονα, υψώνεται η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου, η Καλαμάτα. Η ομορφιά της οφείλεται τόσο στην προκυμαία της, όσο και στην παλιά πόλη της, που θυμίζει την μακραίωνη ιστορία της. Η ιστορία της πόλης ξεκινά από την αρχαιότητα, όπου ο Όμηρος την αναφέρει ως "Φαρές" και την τοποθετεί στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το φράγκικο κάστρο της πόλης. Παρ’ ότι έχει διατυπωθεί η θεωρία ότι κατά την εποχή εκείνη η θάλασσα κάλυπτε όλη την έκταση της σημερινής πόλης, ευρήματα πρωτοελλαδικής και αρχαϊκής περιόδου, απέδειξαν το αντίθετο. Τελώντας υπό τη λακωνική κυριαρχία, η Καλαμάτα υπήρξε μία πόλη χωρίς ιδιαίτερη σημασία κατά την αρχαιότητα, γεγονός που συνεχίστηκε μετά την απελευθέρωση της, αλλά και κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής κυριαρχίας, μέχρι τα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Τη βυζαντινή περίοδο η πόλη απέκτησε το σημερινό της όνομα, που εικάζεται ότι οφείλεται σε παράφραση του ονόματος του μοναστηριού της Παναγίας Καλομάτας. Αυτή είναι και η εποχή όπου η πόλη αρχίζει να μεγαλώνει πληθυσμιακά, από τους γύρω οικισμούς, εξ’ αιτίας των επιδρομών που δέχεται η περιοχή από τους Αβαροσλάβους και μετασχηματίζεται σε πόλη - φρούριο. Τη μεγαλύτερη ακμή τη γνωρίζει μετά τη Δ’ Σταυροφορία (1204 μ.Χ.), όπου κατακτάται από τους Φράγκους και ανοικοδομείται το ερειπωμένο κάστρο της. Το 1293 καταλαμβάνεται από τους επαναστάτες Έλληνες και Σλάβους, στο όνομα του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου, και μετά από αλλεπάλληλες κατακτήσεις, από Έλληνες, Φράγκους, Οθωμανούς Τούρκους και Βενετούς, επιστρέφεται οριστικά στους Οθωμανούς το 1715. Σταθμός στην ιστορία της Καλαμάτας αποτελεί η απελευθέρωσή της από τους Τούρκους στις 23 Μαρτίου του 1821, στην οποία συμμετείχαν ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και ο Παπαφλέσσας. Ακολούθησε πανηγυρική δοξολογία που τελέστηκε στο Ναό των Αγίων Αποστόλων, μία μικρή εκκλησία του 10ου αιώνα που διασώζεται μέχρι σήμερα. Στα τέλη του 19ου αιώνα χτίζεται το λιμάνι της πόλης που αποτέλεσε τον άξονα της ανάπτυξης της και λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός της πιο πρόσφατης ιστορίας της Καλαμάτας είναι οι δύο σεισμοί που χτύπησαν την πόλη το 1986 και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές και θύματα. Παρ’ όλα αυτά, η πόλη ανασυγκροτήθηκε πολύ γρήγορα και απέκτησε την σημερινή της όψη. Πλέον η Καλαμάτα είναι πιο προσβάσιμη από ποτέ, αφού με τον αναβαθμισμένο αυτοκινητόδρομο η διάρκεια του ταξιδιού έχει μειωθεί στις 2,5 ώρες οδικώς από την Αθήνα, ενώ η πρόσβαση στην πόλη μπορεί να γίνει και αεροπορικώς από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ή ακτοπλοϊκώς από την Κρήτη.

Καιρός / Κλίμα
Ταξιδολογίτες στην Καλαμάτα
Εμπειρίες ταξιδολογιτών
Κοντινότεροι προορισμοί