Ελλάδα > Καλαμάτα

Καλαμάτα

(Πληθυσμός: 95855)

Πολύ κοντά στους πρόποδες του Ταΰγετου, στις εκβολές του ποταμού Νέδονα, βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου, η Καλαμάτα. Η ομορφιά της οφείλεται τόσο στην προκυμαία της, όσο και στην παλιά πόλη της, που θυμίζει τη μακραίωνη ιστορία της.

 

Η ιστορία της πόλης ξεκινά από την αρχαιότητα, όπου ο Όμηρος την αναφέρει ως "Φαρές" και την τοποθετεί στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το φράγκικο κάστρο της πόλης. Παρ’ ότι έχει διατυπωθεί η θεωρία ότι κατά την εποχή εκείνη η θάλασσα κάλυπτε όλη την έκταση της σημερινής πόλης, ευρήματα πρωτοελλαδικής και αρχαϊκής περιόδου, απέδειξαν το αντίθετο. Τελώντας υπό τη λακωνική κυριαρχία, η Καλαμάτα υπήρξε μία πόλη χωρίς ιδιαίτερη σημασία κατά την αρχαιότητα, γεγονός που συνεχίστηκε μετά την απελευθέρωση της, αλλά και κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής κυριαρχίας, μέχρι τα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Τη βυζαντινή περίοδο η πόλη απέκτησε το σημερινό της όνομα, που εικάζεται ότι οφείλεται σε παράφραση του ονόματος του

photo:DG EMPL / CC BY-ND 2.0
Καλαμάτα
Καλαμάτα

Κλίμα Καλαμάτα

Το κλίμα στην Καλαμάτα είναι ήπιο μεσογειακό, ενώ επηρεάζεται κυρίως από τη θάλασσα, αλλά και από τον ορεινό όγκο του Ταΰγετου. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά, ενώ η μέση θερμοκρασία είναι γύρω στους 25 βαθμούς, χωρίς να λείπουν και οι τοπικές καταιγίδες. Από το Σεπτέμβριο αρχίζουν να αυξάνονται σταδιακά οι βροχές και από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο η θερμοκρασία πέφτει αισθητά, κάτω από τους 20 βαθμούς.

Το χειμώνα η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται στους 10 βαθμούς, οι χιονοπτώσεις είναι ιδιαίτερα σπάνιες αλλά αυτή την περίοδο σημειώνονται οι περισσότερες βροχοπτώσεις. Το δεύτερο μισό της Άνοιξης θεωρείται η ιδανική εποχή για επίσκεψη στην πόλη, καθώς η μέση θερμοκρασία ανεβαίνει σταδιακά στους 20 βαθμούς και η αυξημένη ηλιοφάνεια δομεί σχεδόν ιδανικές συνθήκες.

Αξιοθέατα Καλαμάτα

Τύποι Αξιοθεάτου