Ευρώ-Ασία > Κωνσταντινούπολη > Παναγία των Βλαχερνών

Παναγία των Βλαχερνών Κωνσταντινούπολη

photo:A. Fabbretti / CC BY-SA 3.0
Κωνσταντινούπολη - Παναγία των Βλαχερνώνf4e
Ένας ναός υψίστης σημασίας για χιλιάδες πιστούς ανά τους αιώνες και ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Παναγίας. Βρίσκεται στις Βλαχέρνες, που εκτός από το ναό, υπήρχε εκεί και ένα βασιλικό παλάτι. Χτίστηκε μεταξύ 450-453 από την αυτοκράτειρα Πουλχερία και το σύζυγό της Μαρκιανό. Απέκτησε όμως ιδιαίτερη λάμψη επί αυτοκράτορος Λέοντος Α’ (457-474) με την επέκτασή του, όπου προστέθηκε ο χώρος του "αγίου λούσματος" και του αγιάσματος και την εναπόθεση κειμηλίων της Παναγίας, που μεταφέρθηκαν από την Παλαιστίνη. Πολλοί αυτοκράτορες έδειξαν προσωπικό ενδιαφέρον για το ναό, κάνοντας διάφορες δωρεές. Ωστόσο, λόγω ιστορικών συγκυριών, πολλές φορές υπέστησε διάφορες ζημιές, ιδιαίτερα στο εσωτερικό της. Το κορυφαίο όμως ιστορικό γεγονός που έκανε την Παναγία των Βλαχερνών διάσημη για τις θαυματουργές της ιδιότητες, ήταν κατά την πολιορκία της Πόλης από τους Αβάρους και τους Πέρσες το 626. Ενώ η πόλη ήταν έτοιμη να πέσει και οι πολιορκητές ετοιμαζόταν για την τελική τους επίθεση, ο πατριάρχης Σέργιος περιέτρεχε τα τείχη της πόλης με την εικόνα της Παναγίας των Βλαχερνών και ενθάρρυνε το λαό. Τη νύχτα εκείνη, σηκώθηκε ένας φοβερός ανεμόστροβιλος και κατέστρεψε τα στρατεύματα των πολιορκτητών. Οι πιστοί, αποδίδοντας τη λύση της πολιορκίας στην θαυματουργή εικόνα και στη βοήθεια της Παναγίας, έψαλλαν στο ναό για πρώτη φορά το γνωστό σε όλους μας, "Ακάθιστο Ύμνο", θέλοντας έτσι να την ευχαριστήσουν για τη βοήθειά της. Έπειτα από την άλωση την Κων/πολης ο ναός καταστράφηκε ολοσχερώς, αναστηλώθηκε μερικώς από το Πατριαρχείο και σήμερα είναι επισκέψιμος, παρόλο που δεν είναι στην αρχική του μορφή.

ivivzap

Σε κάποια εκδρομή στο παρελθόν είχαμε ψάλλει όλοι μαζί το "τη Υπερμάχω..." και νιώσαμε λιγάκι πώς " Πάλι με χρόνια με καιρούς..." ... εξαιρετικη εμπειρία!

SofiaS

Μετά το προσκύνημα στην Παναγία των Βλαχερνών, ακούς τον Ακάθιστο Ύμνο και νοερά επιστρέφεις εκεί!

Τα τεμάχια της Ιερής Εικόνας που καταστράφηκε στην Άλωση, φυλάσσονται στο Άγιο Όρος. Η εικόνα που βλέπουμε εκεί είναι επίσης παλιά και φέρει ίχνη από τη βεβήλωση που υπέστη.

Αφήστε στο σχολιό σας

Εικόνα του pdf
Δωρεάν τουριστικός οδηγός «Κωνσταντινούπολη»

Κατέβασε τον οδηγό σε pdf και αποθήκευσε την στο tablet ή στο smartphone ή εκτύπωσε την σε ένα πρακτικό booklet.