Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολη

Ecumenical Patriarch

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η Έδρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και βρίσκεται στην περιοχή Φανάρι της Κωνσταντινούπολης. Στο Πατριαρχείο κατοικοεδρεύει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄ ο οποίος είναι ο 270ς στην σειρά Πατριάρχης. Το Πατριαρχείο ιδρύθηκε το 331μ.Χ. όταν δηλαδή μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από την Ρώμη στην Νέα Ρώμη - Κωνσταντινούπολη. Το 1599 θεμελιώθηκε και ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου που αποτελεί τον κύριο λατρευτικό χώρο του Πατριαρχείου. Το Πατριαρχείο έδρευε όλα τα χρόνια στο Φανάρι πλην της περιόδου 1204 μέχρι 1261 οπότε η Πόλη είχε αλωθεί και κατακτηθεί από τους Λατίνους. Η Έδρα μετοίκησε προσωρινά στην Νίκαια της Βιθυνίας μέχρι που οι Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Βυζαντινή) επανέκτησε την Πόλη. Με την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 από τους Τούρκους το Πατριαρχείο αναγνωρίστηκε ως ο πολιτικός εκπρόσωπος των Χριστιανικών υπόδουλων εθνών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με αυτόν τον τρόπο ο Πατριάρχης υπεράσπιζε τα δικαιώματα αυτών των λαών στην Υψηλή Πύλη αλλά και η Υψηλή Πύλη έλεγχε τους λαούς αυτούς μέσω πιέσεων στον Πατριάρχη. Για παράδειγμα, ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε' αφόρισε την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ωστόσο οι Οθωμανοί αποφάσισαν να τον θανατώσουν δια απαγχονισμού για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης όπως θα λέγαμε σήμερα. Ο Γρηγόριος απαγχονίστηκε από την κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, η οποία παρέμεινε κλειστή μέχρι και σήμερα σε ανάμνηση του τραγικού γεγονότος.

Ιστοσελίδαhttp://www.patriarchate.org/
εικόνα του χρήστη zolie

zolie

Δύο ταξί πήραμε για να το βρούμε και μας πήγαιναν και οι δύο στη Μεγάλη του Γένους Σχολή! Δεν το ήξεραν το Πατριαρχείο; Ταμπέλα δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Ήμασταν 100 μέτρα από εκεί και ούτε καν φαινόταν , γιατί βρίσκεται μέσα σε στενό. Θέλει προσοχή!

09/12/2021

Απάντηση

SofiaS

Προτείνω να τυπώνετε από το σπίτι σας χάρτες google για κάθε γειτονιά της Πόλης χωριστά. Το έκανα στην ηρεμία του σπιτιού μου, σημείωσα τα αξιοθέατα που ήθελα να δω (Μονή Παμμακαρίστου, Άγιο Νικόλαο, Μονή της Χώρας κλπ.) και κυριολεκτικά βρήκα βελόνες στ΄ άχυρα!!!!!!

09/12/2021

Απάντηση

SofiaS

Και απάντηση στη zolie: Δεν παίρνεις ταξι στην Πόλη!!!!!! Τσεκάρεις από πρίν τις περιοχές και η μετακίνηση γίνεται με λεωφορείο, τράμ και μετρό!!!!!! Βολεύει να αγοράζεις εισιτήρια από Σουλταν Αχμέτ, Εμίνονου, και Ταξίμ για να σου βρίσκονται. Στα λεωφορεία βγάζεις εισιτήριο στον οδηγό.(Χρήσιμα τα τούρκικα κέρματα, να έχεις πάντα αρκετά.

09/12/2021

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας