Ελλάδα > Καστελλόριζο

Καστελλόριζο

(Πληθυσμός: 430)

Σε απόσταση μόλις 1,25 ναυτικών μιλίων από τις νοτιοδυτικές ακτές της Τουρκίας, βρίσκεται το Καστελόριζο, το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας. Ονομάζεται επίσης και Μεγίστη, καθώς είναι το μεγαλύτερο νησί σε ένα σύμπλεγμα 14 μικρών νησιών και βραχονησίδων, ενώ το σημερινό του όνομα οφείλεται στο ενετικό κάστρο που δεσπόζει πάνω στον Κόκκινο Βράχο, Καστέλο Ρόσο στα ιταλικά, που παραφράστηκε. Παρά το μικρό του μέγεθος, το νησί διαθέτει μία τεράστια ιστορία, που ξεκίνησε από τη νεολιθική ακόμη εποχή και έναν πολιτισμό που άκμασε από εκείνη ακόμη την εποχή, γεγονός που αποδεικνύεται από τις ανασκαφές που έφεραν στο φως πολύ σημαντικά τμήματα αρχαίων ναών, τμήματα τειχών, τάφους και άλλα σημαντικά ευρήματα. Ακολουθώντας μία κοινή ιστορική πορεία με τα υπόλοιπα νησιά των Δωδεκανήσων, το Καστελόριζο ενώθηκε με την Ελλάδα το 1920, μετά από περίπου 10 χρόνια ιταλικής κυριαρχίας, εποχή όπου γνώρισε τεράστια ακμή, αλλά και πληθυσμιακή έκρηξη, με 15.000 κατοίκους. Αιτία αποτέλεσε η μεγάλη

photo:ANTONIOS PETROPOULOS / CC BY-SA 4.0
Καστελλόριζο
Καστελλόριζο

Κλίμα Καστελλόριζο

Το κλίμα στο Καστελόριζο είναι θαλάσσιο μεσογειακό παρόμοιο με τα υπόλοιπα νησιά του νοτίου Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Οι χειμώνες εδώ είναι ήπιοι και τα καλοκαίρια ζεστά και ξηρά. Η θερμή περίοδος του καλοκαιριού διαρκεί από το Μάιο έως και τις αρχές Οκτωβρίου με τις μέσες θερμοκρασίες να υπερβαίνουν τους 20°C, ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το θερμόμετρο κάποιες φορές μπορεί να σκαρφαλώσει και στους 35°C. Κατά την ψυχρότερη περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου ο καιρός είναι σχετικά καλός με λίγες βροχοπτώσεις, ενώ τις ηλιόλουστες μέρες η θερμοκρασία μπορεί να ανέλθει στους 18 °C. Ο Ιανουάριος θεωρείται ο ψυχρότερος μήνας όπου η θερμοκρασία πέφτει στους 10 βαθμούς.

 

Το Καστελόριζο συγκεντρώνει τη χαρακτηριστική ομορφιά των Δωδεκανήσων στην πολύ μικρή του έκταση και σε συνδυασμό με το εύκρατό του κλίμα μαγνητίζει επισκέπτες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Βέβαια, οι θερμότεροι μήνες θεωρούνται ιδανικότεροι για επίσκεψη με τους Μάιο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο να ξεχωρίζουν.

Αξιοθέατα Καστελλόριζο

Τύποι Αξιοθεάτου