Ελλάδα > Καβάλα > Κάστρο της Καβάλας

Κάστρο της Καβάλας Καβάλα

photo:Batr41 / CC BY-SA 4.0
Καβάλα - Κάστρο της Καβάλαςd22

Είναι σίγουρα ένα από τα μνημεία που χωρίς ενδοιασμό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σήμα κατατεθέν της πόλης. Η ακρόπολη του Κάστρου μήκους 65 μέτρων είναι βυζαντινό κτίσμα του οποίου η κατασκευή τοποθετείται στα 1425. Ένα σύμπλεγμα πύργων προμαχώνων και ισχυρών τειχών μπορούσε να εγγυηθεί την αποτελεσματική άμυνα της πόλης που ανέκαθεν είχε να αντιμετωπίσει πλήθος εξωτερικών εχθρών λόγω της στρατηγικής σημασίας της γεωγραφικής της σχέσης. Μετά την άλωση, τον εποικισμό και ουσιαστικά την ίδρυση της νέας πόλης ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής μαζί με τον Βεζύρη Ιμπραήμ ενδυναμώνουν το τείχος και το επεκτείνουν με αποτέλεσμα να συμπεριλαμβάνει όλες τις κατοικίες. Χτίζουν το υδραγωγείο της πόλης (Καμάρες) και μετατρέπουν με λίγα λόγια την Καβάλα σε ένα σχεδόν απόρθητο και πλήρως εξοπλισμένο μεσαιωνικό κάστρο. Παρότι με το πέρασμα των αιώνων τα κτίσματα του κάστρου δέχτηκαν σειρά βομβαρδισμών και λεηλασιών ορισμένα τμήματα διατηρούνται μέχρι σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση. Μάλιστα κάποιες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις φιλοξενούνται εδώ. Τελειώνοντας αξίζει να σημειωθεί ότι το κάστρο μαζί με τις Καμάρες είναι οι δύο γνωστότερες και πιο φωτογραφημένες εικόνες της πόλης της Καβάλας.

Πρόσβαση

Και σε αυτή την περίπτωση η ιδανική επιλογή είναι πάλι το τρενάκι, στο οποίο θα επιβιβαστείτε από την πλατεία Ομονοίας και μεταβείτε έως την "ακρόπολη" μέσω της παλιάς πόλης.

εικόνα του χρήστη themis

themis

Το θυμάμαι λίγο παρατημένο όταν πήγα (πριν από κάνα 2-3 χρόνια), αλλά είναι μια ευχάριστη και φθηνή βόλτα με ωραία θέα προς την πόλη.

Αφήστε στο σχολιό σας

Εικόνα του pdf
Δωρεάν τουριστικός οδηγός «Καβάλα»

Κατέβασε τον οδηγό σε pdf και αποθήκευσε την στο tablet ή στο smartphone ή εκτύπωσε την σε ένα πρακτικό booklet.