Ελλάδα > Πάρος

Πάρος

(Πληθυσμός: 12853)

Ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά νησιά των Κυκλάδων, η Πάρος συνδυάζει τη μακραίωνη ιστορία με την υπέροχη φύση και την πλούσια παράδοση. Η γεωγραφική θέση του νησιού στο κέντρο του Αιγαίου Πελάγους κατέστησαν την Πάρο από την αρχαιότητα σταυροδρόμι θαλάσσιων δρόμων που συνέδεε την Ελλάδα με τα νησιά, τα μικρασιατικά παράλια και την ευρύτερη Μεσόγειο. Από την Πρωτοκυκλαδίτικη Εποχή ακόμα, αναπτύχθηκε στο νησί οικισμός και σε όλες τις εποχές της αρχαιότητας η Πάρος διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο ως εμπορική και στρατιωτική βάση και το όνομά της συνδέθηκε με την πνευματική και καλλιτεχνική άνθιση της Αθήνας, χάρη στο εξαιρετικής ποιότητας μάρμαρό της και τους σημαντικούς καλλιτέχνες που κατάγονταν από εκεί. Ακολουθώντας την ιστορία των Κυκλάδων, η Πάρος κατακτήθηκε από τους Αθηναίους, τους Πέρσες, τους Μακεδόνες και τους Ρωμαίους διαδοχικά, για να περάσει στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία έως το 1207, όπου κατακτήθηκε από τους Ενετούς. Ακολούθησε ο διαβόητος πειρατής Μπαρμπαρόσα και η Τουρκοκρατία, εποχή κατά την οποία το νησί αποτελούσε ορμητήριο πειρατών. Στην Επανάσταση του 1821 η Πάρος έλαβε ενεργό μέρος και στη συνέχεια αποτέλεσε τμήμα του πρώτου ελληνικού κράτους. Από τη δεκαετία του 1960 και μετά η Πάρος εξελίχθηκε σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας, χάρη στο φυσικό της πλούτο, τις υπέροχες ακρογιαλιές της, τη νυχτερινή της ζωή και τις άψογα οργανωμένες τουριστικές υποδομές της, που προσελκύουν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες επισκέπτες. Στην Πάρο μπορείτε να φτάσετε είτε ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά, είτε αεροπορικώς, αφού το νησί διαθέτει δικό του αεροδρόμιο.

photo:Marco Verch / CC BY 2.0
Πάρος 0

Το κλίμα στην Πάρο είναι τυπικό μεσογειακό, όπως σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Το καλοκαίρι είναι ξηρό και ζεστό και οι χειμώνες είναι ήπιοι με σχετιλά μικρό αριθμό βροχοπτώσεων.

 

Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι περίπου 18 βαθμούς Κελσίου και οι υψηλότερες σημειώνονται την περίοδο μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου. Τις πιο ζεστές μέρες του Ιουλίου και του Αυγούστου η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει και τους 35 βαθμούς Κελσίου, όμως τη ζέστη μετριάζουν σε μεγάλο βαθμό τα μελτέμια, οι γνωστές ετησίες, οι οποίοι είναι βόρειοι άνεμοι που πνέουν με ένταση 5 έως 7 μποφόρ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Αξιοθέατα - Που να πάτε

Τύποι Αξιοθεάτου