Ελλάδα > Πάρος

Πάρος

(Πληθυσμός: 14.290)

Πληροφορίες για την Πάρο, όνομα και ιστορία

Η Πάρος είναι ένα Αιγαιοπελαγίτικο νησί που συναντάται στο κέντρο του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων. Βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αντίπαρο (δυτικά), ενώ στα ανατολικά γειτονεύει με τη Νάξο. Συνολικά φιλοξενεί 14.290 κατοίκους συγκροτώντας το 4ο μεγαλύτερο πληθυσμιακά Κυκλαδίτικο νησί. Η Πάρος κατά την αρχαιότητα είχε αναφερθεί με αρκετά ονόματα, ενώ το ισχύον όνομα του νησιού να αναφέρεται για πρώτη φορά σε έναν Ομηρικό ύμνο τον 7ο αιώνα π.Χ.. Ετυμολογικά, το όνομα “Πάρος” συνδέεται με τον πρώτο οικιστή του νησιού, τον Παρράσιο από την Αρκαδία. Ίχνη κατοίκησης στο νησί ανάγονται στη Νεολιθική Εποχή (5.000 π.Χ.), ενώ κατά τη διάρκεια της ιστορίας, η Πάρος κατακτήθηκε από τους Πέρσες, υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας και κυβερνήθηκε από Ρωμαίους και Βυζαντινούς. Μεταξύ 1207 και 1566 έζησε υπό Ενετική κυριαρχία, αποτελώντας τμήμα του Δουκάτου του

Κλίμα Πάρος

Το κλίμα στην Πάρο είναι τυπικό μεσογειακό, όπως σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Το καλοκαίρι είναι ξηρό και ζεστό και οι χειμώνες είναι ήπιοι με σχετικά μικρό αριθμό βροχοπτώσεων.

 

Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι περίπου 18 βαθμούς Κελσίου και οι υψηλότερες σημειώνονται την περίοδο μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου. Τις πιο ζεστές μέρες του Ιουλίου και του Αυγούστου η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει και τους 35 βαθμούς Κελσίου, όμως τη ζέστη μετριάζουν σε μεγάλο βαθμό τα μελτέμια, οι γνωστές ετησίες, οι οποίοι είναι βόρειοι άνεμοι που πνέουν με ένταση 5 έως 7 μποφόρ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Αξιοθέατα Πάρος

Τύποι Αξιοθεάτου