Ελλάδα > Ρέθυμνο

Ρέθυμνο

(Πληθυσμός: 55.636)

Πληροφορίες, όνομα, ιστορία

Το Ρέθυμνο είναι πόλη της Κρήτης και πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφερειακής ενότητας. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού και βρέχεται από το Κρητικό πέλαγος. Με τον πληθυσμό του ευρυτέρου δήμου να φτάνει τους 55.636 κατοίκους είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του νησιού μετά το Ηράκλειο και τα Χανιά. Το όνομα της πόλης προκύπτει από την παραφθορά της λέξης "Ρίθυμνα" που ήταν το όνομα της αρχαίας μινωικής πόλης-κράτους που προϋπήρχε εδώ. Η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή ανάγεται στη Νεολιθική Εποχή, ενώ η ύπαρξη της αρχαίας Ρίθυμνας επιβεβαιώνεται από ευρήματα της υστερομινωικής περιόδου (1350-1250 π.Χ.). Μεταξύ 3ου και 4ου αιώνα π.Χ η πόλη ήταν ανεξάρτητη και είχε το δικό της νόμισμα, ενώ στη συνέχεια φαίνεται να παρακμάζει σε μικρότερο οικισμό. Η εμβέλεια του Ρεθύμνου αρχίζει να μεγεθύνεται κατά τη Βυζαντινή περίοδο όταν μετά την ανακατάληψη της Κρήτης από τον Νικηφόρο Φωκά (961)

photo:C messier / CC BY-SA 4.0
Ρέθυμνο
Ρέθυμνο

Κλίμα Ρέθυμνο

Η Κρήτη ανήκει στη Μεσογειακή κλιματική ζώνη, επομένως το κλίμα του Ρεθύμνου χαρακτηρίζεται ως εύκρατο Μεσογειακό. Οι ήπιοι και υγροί χειμώνες με αρκετές βροχοπτώσεις κατά περιόδους και χιόνια στις ορεινότερες περιοχές του νομού, εναλλάσσονται με ζεστά καλοκαίρια.

 

Ο μέσος όρος των θερμοκρασιών όλου του χρόνου, κυμαίνεται από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Κυρίαρχο ρόλο στα καιρικά φαινόμενα της περιοχής διαδραματίζουν και οι βόρειοι άνεμοι που κατά τη διάρκεια του χειμώνα ψυχραίνουν την ατμόσφαιρα, ενώ το καλοκαίρι με τη μορφή των ετήσιων μελτεμιών αποτελούν ανάσα δροσιάς για το Ρέθυμνο που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Αξιοθέατα Ρέθυμνο

Τύποι Αξιοθεάτου