Κολοσσαίο Ρώμη

Colosseum

Κολοσσαίο ξενάγηση στο "σήμα κατατεθέν" της Ρώμης

Το Κολοσσαίο είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό οικοδόμημα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αρχικά ήταν γνωστό ως Φλάβιο Αμφιθέατρο, ενώ από το μεσαίωνα έγινε γνωστό ως Κολοσσαίο. Ένα όνομα που περιγράφει σίγουρα το μέγεθός του, καθώς ήταν το μεγαλύτερο κτίριο της ρωμαϊκής περιόδου. Άλλωστε μέχρι σήμερα που το πέρασμα των αιώνων έχει αφήσει το στίγμα του στην εντυπωσιακή δομή του, παραμένει ένα ιδιαίτερα επιβλητικό οικοδόμημα και ένα "σήμα κατατεθέν" για τη Ρώμη. 

 

Το Κολοσσαίο, η κατασκευή και η ονομασία του επιβλητικού αμφιθεάτρου


Η οικοδόμηση του Κολοσσαίου άρχισε το 72 μ.Χ. την εποχή του αυτοκράτορα Βεσπασιανού, ιδρυτή της δυναστείας Φλαβίων, ενώ ολοκληρώθηκε 8 χρόνια αργότερα το 80 μ.Χ., όταν στον αυτοκρατορικό θρόνο βρισκόταν ο Τίτος που ήταν μέλος της ίδιας δυναστείας. Για τα έργα ανοικοδόμησης εργάστηκαν χιλιάδες αιχμάλωτοι σκλάβοι πολλών εθνικοτήτων οι οποίοι προέρχονταν από κατακτημένα εδάφη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Στην τοποθεσία που χτίστηκε το Κολοσσαίο υπήρχε μια τεχνητή λίμνη και ένα τμήμα του τεράστιου πάρκου του Νέρωνα στο οποίο περιελάμβανε τη Χρυσή Πύλη (Domus Aurea), αλλά και το κολοσσιαίο άγαλμα του Νέρωνα (κολοσσός). Μάλιστα, από αυτό το άγαλμα προέκυψε το όνομα του γιγαντιαίου σταδίου. Τα εγκαίνια του Κολοσσαίου (80 μ.Χ.) συνοδεύτηκαν από εορτασμούς διάρκειας 100 ημερών με αγωνίσματα, θεάματα και μονομαχίες όπου θανατώθηκαν περίπου 9.000 άγρια ζώα. Η θρυλική αρένα λειτούργησε για περίπου 400 χρόνια και έμεινε στην ιστορία για τα ιδιαίτερα σκληρά και αιματηρά θεάματα που απολάμβανε η ρωμαϊκή αυλή ιδιαίτερα κατά την περίοδο της παρακμής της αυτοκρατορίας.

 

Κολοσσιαίες διαστάσεις!

Οι διαστάσεις του Κολοσσαίου ήταν εκπληκτικές για την εποχή του. Είχε τη δυνατότητα να φιλοξενεί 65.000 θεατές, το σχήμα του ήταν ελλειπτικό με περιφέρεια 524 μέτρων και το ύψος του έφτανε τα 48 μέτρα. Οι θεατές εισέρχονταν στην αρένα μέσα από 80 εισόδους. Οι 4 από αυτές χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από γερουσιαστές και άρχοντες, ενώ οι υπόλοιπες έδιναν τη δυνατότητα στο στάδιο να γεμίσει μέσα σε 15 λεπτά και να αδειάσει μόλις σε 5 λεπτά. Το Κολοσσαίο χωριζόταν σε κερκίδες και είχε τέσσερις ορόφους. Ο 1ος όροφος προοριζόταν για επιφανείς πολίτες, ενώ ο 4ος για τις κατώτερες τάξεις και τις γυναίκες. Κάτω από την παλαίστρα υπήρχαν δωμάτια με μηχανικές συσκευές ανύψωσης για τα κλουβιά των άγριων ζώων. Τέλος, η οροφή της παλαίστρας καλυπτόταν με τέντα έτσι ώστε οι θεατές να προστατεύονται από τον ήλιο.

 

Ήταν το Κολοσσαίο ένα πετυχημένο εργαλείο της αυτοκρατορικής εξουσίας;

Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες χρησιμοποιούσαν το Κολοσσαίο για να ψυχαγωγούν τον λαό αυξάνοντας ταυτόχρονα της δημοτικότητά τους. Η είσοδος στην αρένα ήταν ελεύθερη και περιλάμβανε θεάματα που συμβόλιζαν το κύρος και την ισχύ του αυτοκράτορα.  Οι αγώνες διαρκούσαν για μια ολόκληρη μέρα ή και περισσότερες. Συνήθως, ξεκινούσαν με κωμικές πράξεις και εμφανίσεις εξωτικών ζώων, ενώ τελείωναν με μονομαχίες μεταξύ των ζώων και μονομάχων ή μεταξύ μονομάχων. Οι διαγωνιζόμενοι ήταν συνήθως δούλοι, αιχμάλωτοι πολέμου ή κατάδικοι, αλλά μερικές φορές ακόμα και Ρωμαίοι πολίτες, μέχρι και αυτοκράτορες λάμβαναν μέρος στη δράση.

 

Η παλαίστρα μπορούσε να διαμορφωθεί αντίστοιχα ώστε να φιλοξενεί δρώμενα μεγάλων διαστάσεων, μεταξύ των οποίων θηριομαχίες, ακόμα και ναυμαχίες που χρηματοδοτούσαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες. Υπήρξε όμως, και τόπος μαρτυρίου για χιλιάδες χριστιανούς που διώκονταν και οδηγούνταν στο θάνατο με εκτελέσεις και αιματηρά βασανιστήρια όπου κατασπαράσσονταν από άγρια ζώα.

 

Εισιτήρια για το Κολοσσαίο

Επιλέγοντας το κυκλάκι "εισιτήρια" μπορείτε να επεξεργαστείτε τις διαθέσιμες επιλογές επιλέγοντας εισιτήρια για το Κολοσσαίο. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν απλό εισιτήριο εισόδου στο αξιοθέατο, ή και ξενάγηση σε αυτό. Ταυτόχρονα, μπορείτε να επιλέξετε ένα συνδυαστικό εισιτήριο που συμπεριλαμβάνει και άλλα κοντινά αξιοθέατα. Σίγουρα όμως με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να αποφύγετε τις ουρές και τις επιτόπιες αναζητήσεις εισιτηρίων.

 

Πρόσβαση

Το Κολοσσαίο βρίσκεται στην Piazza del Colosseo και με το μετρό θα κατεβείτε στο σταθμό Colosseo (γραμμή B).

dimis

Υπεροχο αξιοθεατο!Η ομορφια του τονιζετε ιδιαιτερα μετα τις οκτω το βραδυ!Οπου αναβουν τα φωτα!

02/03/2023

Απάντηση

Triplover

Ωραίο αξιοθέατο αν και εσωτερικά το φανταζόμουν πιο εντυπωσιακό. Η γύρω περιοχή είναι υπέροχη με τον λόφο και τους χιλιάδες τουρίστες. Προσοχή στους τύπους που παριστάνουν τους μονομάχους γιατί θα σας ζητήσουν αρκετά χρήματα αν κάνετε το λάθος και βγείτε φωτογραφία μαζι τους ή τους φωτογραφίσετε. Επίσης, για να αποφύγεται την ουρά να μπείτε από τον Παλατίνο λόφο καθώς το εισιτήριο για Κολοσαίο και Αρχαία αγορά είναι ενιαίο. Στην Αγορά υπάρχει αρκετά μεγάλη ουρά, για το κολοσαίο ούτε λόγος.

08/12/2021

Απάντηση
εικόνα του χρήστη vicky_87

vicky_87

Μπορει να μου πει οποίος ξέρει, αν αγοράσω εισητηριο για να μην περιμένω στην ουρά, εάν πρέπει να παω συγκεκριμένη ώρα γιατί μπαίνουν ανά γκρουπ η αν πάω οποιαδήποτε στιγμή? ? Σας ευχαριστω

08/12/2021

Απάντηση
εικόνα του χρήστη enchantress

enchantress

Καλησπέρα σας!! Μια ερώτηση και εγώ !! Αν αγοράσω εισιτήριο για Κολοσσαίο ισχύει και για την ρωμαική αγορά και το παλατίνο?

08/12/2021

Απάντηση
εικόνα του χρήστη opaschos

opaschos

oxi einai diaforetika kalitera na bgaleis rome pass poy einai me dorean metafora sunkoinonion kai den perimeneis ka8olou stin oura kai sou dinei ekptosi se pola mousia

08/12/2021

pescadito

Ναι βλέπω ότι υπάρχει η επιλογή αυτού του συνδυαστικού εισιτηρίου.

08/12/2021

εικόνα του χρήστη enchantress

enchantress

Ωχ εκανα και σπαμ.:)

08/12/2021

Απάντηση

pescadito

Πολύ όμορφο!

28/03/2023

Απάντηση
εικόνα του χρήστη Festis

Festis

Έχω πάει πάρτε καπέλο!

28/03/2023

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας