Piazza Navona Ρώμη

Πιάτζα Ναβόνα

Piazza Navona η μεγάλη και δημοφιλής πλατεία της Αιώνιας πόλης

Η Piazza Navona, βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, δυτικά από το Πάνθεον. Είναι μία από τις πιο ζωντανές πλατείες της Ρώμης, με πολλές υπαίθριες καφετέριες, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα στη γειτονιά. Έχει μακραίωνη ιστορία και θεωρείται μία από τις πιο διάσημες και όμορφες πλατείες της Ρώμης.

 

Ο αρχαίος ιππόδρομος του Δομιτιανού που προυπήρχε της Piazza Navona

Η Piazza Navona  είναι χτισμένη στο σημείο που βρισκόταν ο Ιππόδρομος του Δομιτιανού, μάλιστα τα κτίρια που περιβάλουν την πλατεία δείχνουν ακριβώς τα όρια και το σχήμα του σταδίου. Ο ιππόδρομος χτίστηκε το 80 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Τίτο Φλάβιο Δομιτιανό, ενώ το γήπεδο του ήταν μεγαλύτερο αυτού του Κολοσσαίου ευνοώντας έτσι τη διεξαγωγή αγωνισμάτων. Ο ιππόδρομος λοιπόν, φιλοξενούσε μια σειρά από φεστιβάλ, πολλές αθλητικές εκδηλώσεις, αλλά και δυστυχώς αρκετά άλλα πιο άγρια έως και απάνθρωπα θεάματα. 

 

Η δημιουργία της Πλατείας Piazza Navona

Μετά την κατάρρευση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το στάδιο ερειπώθηκε και αποτέλεσε πηγή οικοδομικών υλικών για την οικοδόμηση άλλων κτηρίων. Έτσι στις μέρες μας είναι ορατά ελάχιστα απομεινάρια κυρίως των θεμελίων του αρχαίου ιπποδρόμου. Το όνομα βέβαια της πλατείας που είναι μεγάλη και έχει διατηρήσει το ωοειδές σχήμα του προκατόχου της προέρχεται από το ίδιο το αρχαίο στάδιο. Ο Ιππόδρομος του Δομιτιανού ήταν γνωστός και ως "Σίρκους Αγονάλε" κάτι που προέκυπτε από τους "αγώνες" που λάμβαναν χώρα σε αυτό. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, το όνομα αυτό εξελίχθηκε, μέσα στους αιώνες, σε "ιν αγκόνε", έπειτα "ναβόνε" και τελικά "ναβόνα" το οποίο είναι και το όνομα της πλατείας Piazza Navona.

 

Η όψη της Πιάτσα Ναβόνα

Κατά το 15ο αιώνα στην Piazza Navona μεταφέρθηκε η αγορά που προηγούμενα φιλοξενούνταν στο Καπιτώλιο. Τότε ήταν που η πλατεία έλαβε και επίσημα την ιδιότητα ενός δημόσιου χώρου της πόλης της Ρώμης. Τα χρόνια που ακολούθησαν, και ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Πάπα Ινοκέντιου Ι' (1644-1655) η Πιάτσα Ναβόνα μετατράπηκε σε ένα αξιοζήλευτο μπαρόκ κομψοτέχνημα ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής.

 

Τα συντριβάνια της Piazza Navona

Μεταξύ άλλων η Piazza Navona είναι γνωστή για τα τρία σιντριβάνια. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι το Fontana dei Quattro Fiumi (σιντριβάνι των τεσσάρων ποταμών). Βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας και κατασκευάστηκε μεταξύ 1647 και 1651, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Gian Lorenzo Bernini. Το δεύτερο συντριβάνι ονομάζεται "Fontana del Moro" (συντριβάνι του Μαυριτανού), βρίσκεται στο νότιο άκρο της πλατείας και ξεχωρίζει για τα γλυπτά του. Ενώ το τρίτο συντριβάνι, το "Fontana del Nettuno" (Συντριβάνι του Ποσειδώνα) βρίσκεται στη βόρεια πλευρά, χτίστηκε το 1576 και περιλαμβάνει το άγαλμα του αρχαίου θεού της θάλασσας που προστέθηκε το 1878.

 

Η εκκλησία της Πλατείας Ναβόνα

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό οικοδόμημα της πλατείας Ναβόνα είναι η εκκλησία του Sant’ Agnese in Agone. Πρόκειται για έναν ναό που ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα, ενώ έλαβε τη σημερινή του μορφή τον 17ο αιώνα. Στέκει επιβλητικά σχεδόν στο κεντρικότερο σημείο της πλατείας και ξεχωρίζει για την Μπαρόκ αρχιτεκτονική του. Είναι αφιερωμένος στην Αγία Αγνή που μαρτύρησε στο αρχαίο στάδιο του Δομιτιανού περίπου το 302 μ.Χ.. Η κατασκευή της άρχισε το 1652 και ολοκληρώθηκε το 1670.

 

 

crazymech

Αγαπηµένη πλατεία των ζωγράφων όπου ζωγραφίζουν και εκθέτουν τους πίνακές τους ανάµεσα στο πλήθος, των µουσικών αλλά και των καλλιτεχνών, ηθοποιών και χορευτών, που δίνουν υπαίθριες παραστάσεις. :)

08/12/2021

Απάντηση

crazymech

Πήγα πρόσφατα και την ερωτεύτηκα!!Αν πετύχετε καλό καιρό είναι τέλεια και περπατήστε όλα τα στενά δρομάκια από το Πάνθεον προς την Πιάτσα Ναβόνα .Είναι γεμάτα ταβερνάκια και μπυραρίες και διάφορα μαγαζάκια και θυμίζουν ελληνικό νησί!

08/12/2021

Απάντηση

Triplover

Υπέροχη πλατεία. Μάλλον η ωραιότερη. Σφίζει από ζωή και διάφορους υπαίθριους καλλιτεχνες. Με υπέροχα συντριβάνια και ιδιαίτερα αυτό των Τεσσάρων Ποταμών. Σίγουρα στα 3-4 πιο must αξιοθέατα της πόλης

08/12/2021

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας