Νότια Ευρώπη > Ρώμη > Φοντάνα ντι Τρέβι

Φοντάνα ντι Τρέβι Ρώμη

Fontana di Trevi

Η Φοντάνα ντι Τρέβι (Fontana di Trevi) είναι το πιο διάσημο και αναμφισβήτητα το πιο όμορφο συντριβάνι της Ρώμης. Αυτό το εντυπωσιακό μνημείο δεσπόζει στη μικρή πλατεία Trevi που βρίσκεται στην περιοχή του Quirinale. Η Φοντάνα ντι Τρέβι είναι το τέλος του Aqua Virgo, ενός υδραγωγείου που κατασκευάστηκε το 19 π.Χ. και φέρνει νερό από τις πηγές στο Salone (περίπου 20 χιλιόμετρα από τη Ρώμη) και παρέχει στα συντριβάνια της Ρώμης νερό.

Το 1732, ο Πάπας Κλήμης ο 12ος ανέθεσε στον Νικολά Σάλβι (Nicola Salvi) να δημιουργήσει ένα μεγάλο συντριβάνι στην πλατεία Τρέβι. Ένα προηγούμενο εγχείρημα να οικοδομηθεί το συντριβάνι κατόπιν σχέδιου του Μπερνίνι σταμάτησε έναν αιώνα νωρίτερα, μετά το θάνατο του Πάπα Ουρβανού του 8ου. Η κατασκευή του μνημειακού μπαρόκ σιντριβανιού ολοκληρώθηκε τελικά το 1762.

Η κεντρική φιγούρα του σιντριβανιού είναι ο Ποσειδώνας, θεός της θάλασσας. Η αναπαράσταση έχει τον Ποσειδώνα στα ηνία ενός άρματος σε σχήμα κελύφους, να έλκεται από δύο ιππόκαμπους. Κάθε ιππόκαμπος καθοδηγείται από ένα Τρίτωνα. Ένα από τα άλογα είναι ήρεμο και υπάκουο, και το άλλο ανήσυχο. Οι συμπεριφορές τους συμβολίζουν τις διακυμάνσεις στις διαθέσεις της θάλασσας.

Από την αριστερή πλευρά του Ποσειδώνα είναι ένα άγαλμα που εκπροσωπεί την αφθονία, και στα δεξιά ένα άγαλμα που αντιπροσωπεύει την υγιεινή. Πάνω από τα γλυπτά βρίσκονται τα ανάγλυφα, με ένα εξ αυτών να απεικονίζει τον Αγρίππα, το στρατηγό που έχτισε το υδραγωγείο. Το νερό στο κάτω μέρος του σιντριβανιού αντιπροσωπεύει τη θάλασσα. Ο θρύλος λέει ότι θα επιστρέψετε στη Ρώμη εάν πετάξετε μέσα ένα κέρμα στο νερό. Θα πρέπει να το πετάξετε πάνω από τον ώμο σας με την πλάτη σας προς το νερό.

Πρόσβαση

Για να μεταβείτε στην Piazza di Trevi μπορείτε να κατεβείτε στο σταθμό Barberini (γραμμή A).

Triplover

Υπέροχο μέρος με πολύ κόσμο. Για ρομαντικούς και όχι μόνο. Προσοχή όμως στους απατεώνες μαγαζάτορες. Σε μίνι μάρκετ είχαν τη μπύρα 6 ευρώ. Ανέβηκα 100μέτρα πιο πάνω και την πήρα για 3.

04/11/2014

Απάντηση

themis

Ούνα ράτσα, ούνα φάτσα οι φίλοι μας οι Ιταλοί.

04/11/2014

vamos

3 ευρώ μπύρα σε μίνι μάρκετ!!! ακριβό δεν είναι, στην Ελλάδα μαξ να κάνει 1,5 στο περίπτερο.

04/11/2014

themis

δίκιο έχεις vamos, ακόμα και τα 3 ευρώ είναι ακριβό για μία μπύρα σε μίνι-μαρκετ, γενικά ακούω από φίλους ότι στο εξωτερικό έχουν αλλάξει τα πράγματα και είναι πιο ακριβά από παλιά.

04/11/2014

εικόνα του χρήστη stratispla

stratispla

https://www.youtube.com/watch?v=VawPhW5u0EE βιντεάκι από το ταξίδι μου στην Ρώμη..

08/12/2021

Απάντηση

Kou8ounia

Υπέροχο αξιοθέατο!!! Μοναδική ομορφιά! Σε κάνει να νιώθεις τόσο μικρός μπροστά του!

20/11/2015

Απάντηση
εικόνα του χρήστη KostasTrav

KostasTrav

Από τα πιο όμορφα αξιοθέατα στη Ρώμη, δε χορταίνεις να κάθεσαι και να το χαζεύεις! Ακόμα πιο όμορφο το βράδυ όπου δεν έχει τόσο κόσμο και είναι τόσο όμορφο με τα φώτα!

20/11/2015

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας