Ελλάδα > Σαμοθράκη > Λαογραφικό Μουσείο Σαμοθράκης

Λαογραφικό Μουσείο Σαμοθράκης Σαμοθράκη

Το Λαογραφικό Μουσείο Σαμοθράκης είναι ένα νέο σχετικά μουσείο που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου και του Πολιτιστικού Συλλόγου του νησιού και βρίσκεται στη Χώρα. Στο μουσείο φιλοξενούνται διάφορα αντικείμενα που συνθέτουν την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.

Στο ισόγειο υπάρχουν διάφορα αντικείμενα που συνδέονται με την κτηνοτροφία, διάφορα γεωργικά εργαλεία, ο παραδοσιακός αργαλειός κ.ά. Επίσης, στον πρώτο όροφο του μουσείο υπάρχει η αναπαράσταση ενός Σαμοθρακίτικου νοικοκυριού. Τους τοίχους κοσμούν οι λεγόμενοι “μαρχαμάδες”, μεταξωτά και βαμβακερά κεντήματα, και πολλές φωτογραφίες. Επίσης, στο μουσείο εκτίθενται και οι τοπικές φορεσιές του νησιού. Στο μουσείο βρίσκεται μια μεγάλη ποικιλία από υφαντά και κιλίμια, βαμβακερά στρωσίδια και διάφορα μεταξωτά κεντήματα, των οποίων η πρώτη ύλη επεξεργαζόταν στο νησί. Τέλος, υπάρχει και το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι που χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αι. με σπάνιες εικόνες που προέρχονται από τις εκκλησίες του νησιού.

Η συλλογή του λαογραφικού μουσείου προέρχεται από προσωπικές δωρεές και εμπλουτίζεται συνεχώς. Το μουσείο δέχεται επισκέπτες καθημερινά, για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2551041227.

Αφήστε στο σχολιό σας