Ελλάδα > Σαμοθράκη > Νίκη της Σαμοθράκης

Νίκη της Σαμοθράκης Σαμοθράκη

Η Νίκη ήταν θεά της Ελληνικής μυθολογίας. Πατέρας της ήταν ο Πάλλαντας, μητέρα της η Στύγα, ενώ αδέρφια της ήταν ο Ζήλος, το Κράτος και η Βία. Σύμφωνα με το μύθο, η Νίκη και τα αδέρφια της ήταν ακόλουθοι του Δία όταν εκείνος ανέβηκε στο θρόνο του στον Όλυμπο.

Η Νίκη στέλνονταν από το Δία είτε για να εξυμνήσει μία νίκη, είτε για να προσφέρει σπονδές, είτε για να στεφανώσει έναν νικητή. Γι’ αυτό το λόγο, οι γλύπτες την απαθανάτιζαν πάντα σαν μια γυναίκα με τεράστια φτερά στην πλάτη της.

Η Νίκη της Σαμοθράκης βρέθηκε το 1863 κοντά στο ιερό των Καβείρων από Έλληνες εργάτες που έκαναν ανασκαφές εκεί για λογαριασμό του Γάλλου πρόξενου Σαμπουαζιέ. Με ενέργειες της Γαλλικής πρεσβείας το άγαλμα μεταφέρθηκε αμέσως με γαλλικό πολεμικό πλοίο στο Παρίσι, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Το άγαλμα είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο και έχει ύψος 3,28 μέτρα. Εκτίθεται σε περίοπτη θέση στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι και είναι αναμφισβήτητα μαζί με την Αφροδίτη της Μήλου και τον πίνακα της Μόνα Λίζα του Ντα Βίντσι από τα πιο σημαντικά εκθέματα του μουσείου.

Αφήστε στο σχολιό σας