Ελλάδα > Σαμοθράκη > Καβείρια Μυστήρια

Καβείρια Μυστήρια Σαμοθράκη

Τα μυστήρια της Σαμοθράκης κατείχαν ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στα πολλά μυστήρια που λάμβαναν χώρα στον τότε Ελληνικό χώρο. Πολλοί, δε, τα συγκρίνουν και με τα Ελευσίνια μυστήρια, από τα πιο γνωστά και αρχαία μυστήρια στην αρχαία Ελλάδα.

 

Οι Κάβειροι ήταν χθόνιες θεότητες (ζούσαν στα βάθη της γης) και γενικά κακοποιά πνεύματα στους οποίους αποδίδονταν οι πυρκαγιές και οι σεισμοί. Οι μυστηριώδεις τελετουργίες της λατρείας των Καβείρων ενέπνεαν φόβο και τρόμο, καθώς οι Κάβειροι θεωρούνταν σκληροί και τα αποτελέσματα της οργής τους ήταν φρικτά.

 

Η ιστορία αναφέρει πως η σημασία των μυστηρίων αυτών ήταν τόσο σπουδαία ώστε ακόμη και οι βασιλιάδες επισκέπτονταν την απόμακρη και άγρια Σαμοθράκη προκειμένου να μυηθούν στα μυστήρια. Λέγεται πως στα Καβείρια Μυστήρια συναντήθηκαν για πρώτη φορά οι γονείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Φίλιππος Β' και η Ολυμπιάδα, και πως στο νησί πραγματοποιήθηκε η σύλληψη του μεγάλου στρατηλάτη. Στα Καβείρια Μυστήρια μπορούσαν να πάρουν μέρος ελεύθεροι πολίτες αλλά και δούλοι - σε αντίθεση με τα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου απαγορευόταν η συμμετοχή τους.

 

Στη λατρεία των Καβειρίων μυστηρίων πρωτεύοντα ρόλο έπαιζε η φωτιά, και η εσωτερική διδασκαλία τους που σχετίζονταν με τη γέννηση και την αναγέννηση του ανθρώπου. Σε αντίθεση με τα Ελευσίνια μυστήρια που είχαν στο επίκεντρο τα "περί θανάτου". 

 

Κύριο χαρακτηριστικό των Καβείριων μυστηρίων ήταν η μυστικότητα που επικρατούσε μεταξύ των μυημένων. Όποιος αποκάλυπτε έστω και το παραμικρό μυστικό τιμωρούνταν με θάνατο!

Αφήστε στο σχολιό σας