Ελλάδα > Σαντορίνη

Σαντορίνη

(Πληθυσμός: 15.550)

Πληροφορίες για τη Σαντορίνη, όνομα και ιστορία

Η Σαντορίνη είναι αιγαιοπελαγίτικο νησί που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων όπου και ανήκει. Φιλοξενεί 15.550 μονίμους κατοίκους, όμως κατά τους θερμότερους μήνες του χρόνου οι επισκέπτες υπερπολλαπλασιάζουν τον πληθυσμό της. Το όνομα του νησιού πριν την ηφαιστειακή καταστροφή του 1613 π.Χ (± 14) ήταν Στρογγύλη, ενώ αργότερα αναφέρθηκε με σειρά ονομάτων όπως Φιλητέρη, Καλαυρία, Καρίστη, Τευσία, Θηραμένη και Ρήνεια. Το κλασσικό όνομα του νησιού "Θήρα" προέρχεται από τον αρχαίο Σπαρτιάτη Θήρα που κατά την παράδοση ήταν ο πρώτος άποικος του νησιού. Το ακόμα πιο διαδεδομένο όνομα "Σαντορίνη", προέκυψε από διερχόμενους Φράγκους Σταυροφόρους που κατά το πέρασμα τους στάθηκαν για ανεφοδιασμό κοντά στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, που βρίσκεται στην Περίσσα πίσω από τον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού και εξ' αυτού αποκάλεσαν το νησί "Σάντα

Κλίμα Σαντορίνη

Το κλίμα στη Σαντορίνη είναι τυπικό μεσογειακό με ζεστά και ξηρά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες. Μεταξύ άλλων οι θερμοκρασιακές συνθήκες στο νησιού επηρεάζονται από το ιδιαίτερο ανάγλυφο αλλά και από το ηφαιστειογενές έδαφός του.

 

Το καλοκαίρι διαρκεί από το Μάιο έως τον Οκτώβριο. Χαρακτηριστικό του καιρού το καλοκαίρι είναι η αξιοσημείωτη έλλειψη βροχής, ενώ ακόμη και όταν αυτό συμβαίνει, η ηλιοφάνεια επανέρχεται πολύ γρήγορα. Η μέση θερμοκρασία την εποχή αυτή συχνά ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου. Το χειμώνα επίσης επικρατεί αρκετή ηλιοφάνεια, με λίγες βροχές. Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θεωρούνται οι πιο ψυχροί μήνες, καθώς τότε η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 10-15 βαθμών Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όλες οι εποχές είναι κατάλληλες για επίσκεψη στο νησί, ωστόσο τις προτιμήσεις συγκεντρώνουν οι θερμότεροι καλοκαιρινοί μήνες, δηλαδή από Μάιο έως Σεπτέμβριο. Αν θέλετε να αποφύγετε την πολυκοσμία, θα σας προτείναμε να αποφύγετε τον Αύγουστο.

Αξιοθέατα Σαντορίνη

Τύποι Αξιοθεάτου