Ελλάδα > Σαντορίνη

Σαντορίνη

(Πληθυσμός: 13670)

Είναι ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί που ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Αιγαίου νότια της Ίου και δυτικά της Ανάφης. Η απόσταση της από τον Πειραιά είναι 128 ναυτικά μίλια ενώ από την Κρήτη απέχει 63 ναυτικά μίλια. Η Σαντορίνη είναι πασίγνωστη για το ηφαίστειο της. Η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα καταγράφηκε το 1950 και το ευρύτερο ηφαιστειακό τόξο της Σαντορίνης, των Μεθάνων, της Μήλου και της Νισύρου χαρακτηρίζεται ακόμα ενεργό. Τα ηφαίστεια της ευρύτερης περιοχής της Σαντορίνης είναι η Νέα Καμένη με τελευταία περίοδο αυξημένης δραστηριότητας μεταξύ 1707-1711μ.Χ., η Παλαιά Καμμένη (46-47μ.Χ.) και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο (1650 μ.Χ.). Ιστορικά η ισχυρότερη καταγεγραμμένη έκρηξη τοποθετείται στα 1613 π.Χ. όταν μεγάλο τμήμα του νησιού καταποντίστηκε δημιουργώντας τη σημερινή Καλντέρα, ενώ ταυτόχρονα σημειώθηκαν οι καταστροφικότερες συνέπειες για τον Μινωϊκό πολιτισμό που ευημερούσε στο νησί της Κρήτης. Το όνομα Θήρα προέρχεται από το όνομα του Σπαρτιάτη που κατά την παράδοση ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εποίκησε το νησί. Από την άλλη η ονομασία Σαντορίνη είναι παράφραση του "Σαντα Ειρήνα" και προήλθε από τους φράγκους σταυροφόρους οι οποίοι κατά τον ανεφοδιασμό τους στέκονταν κοντά στον παλαιοχριστιανικό ναό της Αγίας Ειρήνης. Αξίζει να σημειωθεί ακόμα οτι ως προιστορικό όνομα του νησιού αναφέρεται το "Στρογγύλη" το οποίο αναφέρεται στο σχήμα του νησιού πριν την τεράστια έκρηξη. Στις μέρες μας η Σαντορίνη αποτελεί έναν από τους διασημότερους τουριστικούς προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου το αεροδρόμιο του νησιού χρησιμοποιείται από χιλιάδες επισκέπτες, παρόμοια είναι η κατάσταση και στα ακτοπλοϊκά όπου εκτός από τα πολυάριθμα πλοία της γραμμής το λιμάνι του νησιού προσεγγίζεται και από τεράστια κρουαζιερόπλοια. Είναι σίγουρο λοιπόν μια επίσκεψη σε έναν τόπο παγκόσμιου τουριστικού ενδιαφέροντος που συγκαταλέγεται διαρκώς στην κορυφή της λίστας των ομορφότερων προορισμών δε θα σας άφηνε ασυγκίνητους. Στο σύνολο αυτό πρέπει να συνυπολογίσουμε και την άριστη παροχή υπηρεσιών για την οποία καυχιέται ο τοπικός πληθυσμός.

photo:C messier / CC BY-SA 4.0
Σαντορίνη 0

Το κλίμα στη Σαντορίνη είναι τυπικό μεσογειακό με ζεστά και ξηρά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες. Μεταξύ άλλων οι θερμοκρασιακές συνθήκες στο νησιού επηρεάζονται από το ιδιαίτερο ανάγλυφο αλλά και από το ηφαιστειογενές έδαφός του.

 

Το καλοκαίρι διαρκεί από το Μάιο έως τον Οκτώβριο. Χαρακτηριστικό του καιρού το καλοκαίρι είναι η αξιοσημείωτη έλλειψη βροχής, ενώ ακόμη και όταν αυτό συμβαίνει, η ηλιοφάνεια επανέρχεται πολύ γρήγορα. Η μέση θερμοκρασία την εποχή αυτή συχνά ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου. Το χειμώνα επίσης επικρατεί αρκετή ηλιοφάνεια, με λίγες βροχές. Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θεωρούνται οι πιο ψυχροί μήνες, καθώς τότε η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 10-15 βαθμών Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όλες οι εποχές είναι κατάλληλες για επίσκεψη στο νησί, ωστόσο τις προτιμήσεις συγκεντρώνουν οι θερμότεροι καλοκαιρινοί μήνες, δηλαδή από Μάιο έως Σεπτέμβριο. Αν θέλετε να αποφύγετε την πολυκοσμία, θα σας προτείναμε να αποφύγετε τον Αύγουστο.

Αξιοθέατα - Που να πάτε

Τύποι Αξιοθεάτου