Ελλάδα > Σαντορίνη > Οικισμός Ακρωτηρίου, Σαντορίνη
Το Ακρωτήρι Θήρας είναι ο προϊστορικός οικισμός της Σαντορίνης που χρονολογείται από την Ύστερη Νεολιθική Εποχή (περίπου από την 4η χιλιετία π.Χ.). Βρίσκεται στην περιοχή Μέσα Βουνό σε υψόμετρο 385 μέτρων, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. Ενώ καλύπτοντας μια έκταση περίπου 200 στρεμμάτων υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα προϊστορικά κέντρα και λιμάνια του Αιγαίου.
Η περιοχή της αρχαίας θήρας ανασκάφηκε από Γερμανούς αρχαιολόγους μεταξύ 1895 και 1902 αλλά και από το γνωστό αρχαιολόγο Ν. Ζαφειρόπουλο την περίοδο 1961-1982. Αποτέλεσμα των ερευνών ήταν να έρθουν στο φως μνημεία που παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον και αναρίθμητα άλλα ευρήματα που φιλοξενούνται στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.
Οι ανασκαφές αποκάλυψαν την άριστη πολεοδομική του οργάνωση που χαρακτήριζε τον οικισμό του Ακρωτηρίου στη Θήρα. Αυτός διέθετε αναβαθμισμένο αποχετευτικό δίκτυο, μελετημένη ρυμοτομία, και περίτεχνα πολυόροφα κτίρια με υπέροχο τοιχογραφικό διάκοσμο. Ταυτόχρονα η πλούσια επίπλωση, οικοσκευή και η οργάνωση των κατοικιών δίνουν μια εικόνα μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας.
Επιπλέον διάφορα αντικείμενα αλλά και προιόντα που βρέθηκαν σε αποθηκευτικούς χώρους αποδεικνύουν εμπορικές σχέσεις με τη Μινωική Κρήτη, την Ηπειρωτική Ελλάδα, τη Δωδεκάνησο, την Κύπρο, τη Συρία και την Αίγυπτο.
Το τέλος του ιδιαίτερα ανεπτυγμένου οικισμού του ακρωτηρίου ταυτίζεται χρονικά με την την κατάρρευση του πολιτισμού της Μινωικής Κρήτης. Η ζωή στην πόλη τελείωσε απότομα το τελευταίο τέταρτο του 17ου π.Χ. αιώνα, όταν οι κάτοικοί της αποφάσισαν να την εγκαταλείψουν ολοκληρωτικά εξαιτίας των ισχυρών σεισμών, που προηγήθηκαν της έκρηξης του ηφαιστείου.
Η τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη καταπόντισε το μεγαλύτερο τμήμα της Στρογγύλης, όπως ονομαζόταν το νησί. Ενώ, η στάχτη και τα ηφαιστειακά υλικά κάλυψαν την πόλη και ολόκληρο το νησί προστάτευσαν έτσι έως σήμερα τα κτίρια και το περιεχόμενό τους, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που έγινε και στην Πομπηία. Παράλληλα, πολλοί επιστήμονες κάνουν λόγο για μεγάλο τσουνάμι που κατευθύνθηκε νότια πλήττωντας της βόρειες ακτές της Κρήτης.
Με μια επίσκεψή σας στο χώρο του αρχαίου οικισμού του Ακρωτηρίου θα έχετε τη ευκαιρία να δείτε:
Τον 8ο αιώνα π.Χ. μια ομάδα Λακεδαιμόνιων αποίκων εφτασε τον στο νησί της Στρογγυλης όπως ήταν το αρχαίο όνομα του νησιού, πριν από την έκρηξη του ηφαιστείου. Αυτοί έδωσαν και το κλασσικό όνομα Θήρα στο νησί, προς τιμήν του αρχηγού τους, του Σπαρτιάτη Θήρα, ο οποίος υπήρξε ο ηγέτης τους και θεμελιωτής του οικισμού της αποικίας.
el_astuto
08/12/2021
ΑπάντησηΑφήστε στο σχολιό σας