Ελλάδα > Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

(Πληθυσμός: 317.778)

Πληροφορίες, όνομα, ιστορία

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα, την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας και δεσπόζει στο Θερμαΐκό κόλπο στο βορειοδυτικό άκρο του Αιγαίου. Με τον πληθυσμό της μητροπολιτικής της περιοχής να φτάνει τους 1.030.338 κατοίκους, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και πολλές φορές αναφέρεται ως "συμπρωτεύουσα". Μάλιστα ιστορικά ήταν επίσης η δεύτερη τη τάξει πόλη επί Βυζαντινής Αυτοκρατορίας εξ'ου και το προσωνύμιο "συμβασιλεύουσα". Ιδρύθηκε το 315 π.Χ. από τον Κάσσανδρο ο οποίος της έδωσε το όνομα της συζύγου του και αδερφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους τον 2 μ.Χ. αιώνα όταν και αναδείχθηκε σε σημαντικό αστικό κέντρο, ενώ στη συνέχειά υπήρξε η δεύτερη μεγαλύτερη και πλουσιότερη πόλη του Βυζαντίου. Από το 1432 και για 5 αιώνες υπήρξε υπό την Οθωμανική κυριαρχία και στις 8 Νοεμβρίου 1912 απελευθερώθηκε περνώντας στο τότε Βασίλειο της

photo:Nikolai Karaneschev / CC BY 3.0
Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη

Κλίμα Θεσσαλονίκη

Το κλίμα στη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζεται μεσογειακό με ηπειρωτικά στοιχεία. Η άμεση γειτνίαση της πόλης με τη θάλασσα σε συνδυασμό με το ότι περιβάλλεται από ποτάμια και από τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, καθιστούν το κλίμα χαρακτηριστικά υγρό σε ποσοστό 60%,ενώ πολλές φορές η υγρασία αγγίζει και το 100%.

 

Οι χειμώνες είναι ήπιοι και σπάνια η θερμοκρασία πέφτει κάτω του μηδενός, ωστόσο το κρύο γίνεται αισθητό όταν φυσάει ο γνωστός Βαρδάρης, που είναι βορειοδυτικός άνεμος. Το καλοκαίρι όπως σε όλες τις μεσογειακές περιοχές, είναι αρκετά ζεστό και ηλιόλουστο με τη θερμοκρασία πολλές φορές να ξεπερνά τους 35 βαθμούς. Βροχοπτώσεις υπάρχουν σε όλη τη διάρκεια του έτους, ιδιαίτερα τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Αξιοθέατα Θεσσαλονίκη

Τύποι Αξιοθεάτου