Ελλάδα > Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

(Πληθυσμός: 317.778)

Πληροφορίες για τη Θεσσαλονίκη, όνομα και ιστορία

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα, ανήκει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και δεσπόζει στο Θερμαΐκό κόλπο στο βορειοδυτικό άκρο του Αιγαίου. Με τον πληθυσμό της μητροπολιτικής της περιοχής να φτάνει τους 1.092.919 κατοίκους, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας γι' αυτό και πολλές φορές αναφέρεται ως "συμπρωτεύουσα". Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 315 π.Χ. από τον Κάσσανδρο ο οποίος συνένωσε 26 μικρότερους οικισμούς του Θερμαΐκού Κόλπου. Ο Κάσσανδρος που ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Μακεδονίας το 306 π.Χ., 17 χρόνια μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου (323 π.Χ.), έδωσε στην πόλη το όνομα της συζύγου του και ετεροθαλούς αδερφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τη "Θεσσαλονίκη". Η Μακεδονική πόλη κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους τον 2 αι. μ.Χ., ενώ στη συνέχεια αναδείχθηκε σε διοικητική πρωτεύουσα από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Γαλέριο. Μαλιστα, κατά την περίοδο διήγησης

photo:Nikolai Karaneschev / CC BY 3.0
Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη

Κλίμα Θεσσαλονίκη

Ο καιρός στη Θεσσαλονίκη επηρεάζεται από ένα μεσογειακό κλίμα με ηπειρωτικά στοιχεία. Η άμεση γειτνίαση της πόλης με τη θάλασσα σε συνδυασμό με το ότι περιβάλλεται από ποτάμια και από τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, καθιστούν το κλίμα χαρακτηριστικά υγρό σε ποσοστό 60%,ενώ πολλές φορές η υγρασία αγγίζει και το 100%.

 

Οι χειμώνες είναι ήπιοι και σπάνια η θερμοκρασία πέφτει κάτω του μηδενός, ωστόσο το κρύο γίνεται αισθητό όταν φυσάει ο γνωστός Βαρδάρης, που είναι βορειοδυτικός άνεμος. Το καλοκαίρι όπως σε όλες τις μεσογειακές περιοχές, είναι αρκετά ζεστό και ηλιόλουστο με τη θερμοκρασία πολλές φορές να ξεπερνά τους 35 βαθμούς. Βροχοπτώσεις υπάρχουν σε όλη τη διάρκεια του έτους, ιδιαίτερα τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Αξιοθέατα Θεσσαλονίκη

Τύποι Αξιοθεάτου