Ελλάδα > Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

(Πληθυσμός: 790824)

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας, στην περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας. Βρέχεται από το Αιγαίο πέλαγος και το πολυσύχναστο λιμάνι της που βρίσκεται στο Θερμαϊκό κόλπο προκρίνει τη γεωστρατηγική της θέση, ορίζοντάς την ως είσοδο της χερσονήσου των Βαλκανίων. Στις μέρες μας παίζει το ρόλο μιας μεγάλης μητρόπολης που μαζί με τα περίχωρα της αγγίζουν σε πληθυσμό τα 1.200.000 κατοίκους. Ιδρύθηκε από τον Κάσσανδρο μεταξύ 316 και 315 π.Χ και το όνομά της προέρχεται από αυτό της γυναίκας του ιδρυτή, κόρης του Φιλίππου του Β' και ετεροθαλούς αδερφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της βρέθηκε υπό την κυριαρχία και κατοχή διάφορων λαών μεταξύ των οποίων οι Ρωμαίοι, οι Νορμανδοί και οι Τούρκοι. Υπήρξε τόπος πολιτισμικής σύγκλησης των βαλκανικών εθνοτήτων και πάντα έπαιζε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις με αποκορύφωμα την βυζαντινή περίοδο όταν της είχε αποδοθεί ο χαρακτηρισμός "συμβασιλεύουσα". Ο πολυεθνικός χαρακτήρας της πόλης προωθήθηκε και μετά την επέλαση των Τούρκων και ήταν αυτός που προσέλκυσε την εγκατάσταση εβραϊκών φύλων από την Ιβηρική Χερσόνησο και την βόρεια Ευρώπη. Όλα αυτά μετέτρεψαν την Θεσσαλονίκη στο πλέον κοσμοπολίτικο αστικοποιούμενο κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του 19ου αιώνα, κάτι που ευνόησε τη δημιουργία πλήθους πολιτικών κινήσεων και κινημάτων. Η ένταξη της πόλης στον κορμό του ελληνικού κράτους το 1912, η μεγάλη πυρκαγιά του 1917 και η εξολόθρευση της ακμαίας εβραϊκής κοινότητας από τα ναζιστικά στρατεύματα, ήταν τα καταλυτικά γεγονότα που οδήγησαν σε ριζικές αλλαγές της πληθυσμιακής σύστασης και της αρχιτεκτονικής μορφής της πόλης. Σήμερα η Θεσσαλονίκη έχοντας ακολουθήσει όλες τις ιδιομορφίες της ελληνικής αστικής ανάπτυξης προσπαθεί να βρει την ταυτότητά της. Χωρίς αμφιβολία όμως διατηρεί ακόμα μερικές γωνιές και αξιοθέατα με ζωντανή την αύρα του παρελθόντος η οποία αξίζει να γίνει κτήμα κάθε επισκέπτη που αναζητά την αυθεντικότητα. Την πόλη της Θεσσαλονίκης μπορείτε να την προσεγγίσετε μέσω ενός σύγχρονου οδικού δικτύου που συνδέεται με την Αθήνα αλλά και τις γειτονικές χώρες του βορρά, μέσω θαλάσσης και κυρίως μέσω του διεθνούς αεροδρομίου "Μακεδονία" που συνδέεται με τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους προορισμούς.

photo:Nikolai Karaneschev / CC BY 3.0
Θεσσαλονίκη 0

Το κλίμα στη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζεται μεσογειακό με ηπειρωτικά στοιχεία. Η άμεση γειτνίαση της πόλης με τη θάλασσα σε συνδυασμό με το ότι περιβάλλεται από ποτάμια και από τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, καθιστούν το κλίμα χαρακτηριστικά υγρό σε ποσοστό 60%,ενώ πολλές φορές η υγρασία αγγίζει και το 100%.

 

Οι χειμώνες είναι ήπιοι και σπάνια η θερμοκρασία πέφτει κάτω του μηδενός, ωστόσο το κρύο γίνεται αισθητό όταν φυσάει ο γνωστός Βαρδάρης, που είναι βορειοδυτικός άνεμος. Το καλοκαίρι όπως σε όλες τις μεσογειακές περιοχές, είναι αρκετά ζεστό και ηλιόλουστο με τη θερμοκρασία πολλές φορές να ξεπερνά τους 35 βαθμούς. Βροχοπτώσεις υπάρχουν σε όλη τη διάρκεια του έτους, ιδιαίτερα τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Αξιοθέατα - Που να πάτε

Τύποι Αξιοθεάτου