Ταξιδολόγιο - Travel Social Network
Θεσσαλονίκη - Πανοραμική απο κάστρα

Θεσσαλονίκη

Ελλάδα
Μοιράσου το
Θεσσαλονίκη - Αψίδα Γαλερίου Αψίδα Γαλερίου
Καμάρα
Η θριαμβική Αψίδα του Γαλερίου είναι το μνημείο που σίγουρα συγκαταλέγεται στη λίστα με τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της πόλης. Είναι γνωστό ως Καμάρα και βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της Εγνατίας οδού σε μικρή απόσταση από την Ροτόντα. Κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. προς τιμήν του Ρωμαίου αυτοκράτορα Γαλερίου ο οποίος επέστρεψε νικητής στην πόλη μετά από πολέμους κατά των Περσών. Σήμερα σώζονται δύο κύριοι πεσσοί και ένας δευτερεύον και φέρουν ως επένδυση ανάγλυφες μαρμάρινες πλάκες που απεικονίζουν πολεμικές σκηνές. Το κεντρικό τοξωτό άνοιγμα έχει πλάτος 9,7 μέτρα και ύψος 12,5 μέτρα, κάτω από αυτό διέρχονταν η Via Regia όπως ονομαζόταν στα ρωμαϊκά η οδός Εγνατία. Μάλιστα μέχρι το 1953 κάτω από την Καμάρα διέρχονταν η γραμμή του τραμ της Εγνατίας οδού. Μέχρι σήμερα γίνονται προσπάθειες διατήρησης του μνημείου, το οποίο απειλείται από το φαινόμενο της "γυψοποίησης" που οφείλεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση η οποία είναι έντονη στη περιοχή. Ως επισκέπτες δεν υπάρχει περίπτωση να φύγετε από την πόλη χωρίς να έχετε φωτογραφήσει και φωτογραφηθεί αρκετές φορές με το μνημείο! Μάλιστα αν μείνετε για κάποιες μέρες είναι πολύ πιθανό να υιοθετήσετε την συνήθεια των ντόπιων και ορίζετε και εσείς την Καμάρα ως κύριο σημείο συνάντησης.
αρέσει σε 14 ταξιδολογίτες

Που να μείνετε

ψάχνετε για ξενοδοχεία κοντά σε "Αψίδα Γαλερίου"; δείτε τις καλύτερες επιλογές »

Έχεις κάποια όμορφη φωτογραφία

που να περιλαμβάνει το αξιοθέατο "Αψίδα Γαλερίου"; επιλογή φωτογραφίας »

Ερωτήσεις & Σχόλια

μοιράσου την εμπειρία σου με την κοινότητα, τι σου άρεσε ή τι δεν σου άρεσε; γράψε το σχόλιο σου »
Θεσσαλονίκη » Αψίδα Γαλερίου
Μια από της 2-3 πιο στάνταρτ τοποθεσίες για συνάντηση, δεν υπάρχει Θεσσαλονικιός/κιά που να μην έχει κάνει των παρακάτω διάλογο.. "Για πες, που θα βρεθούμε; Καμάρα... οκ τα λέμε εκεί.
7 χρόνια πριναπάντηση (2) μου αρέσει!

Η "καμάρα" ήταν πάντα σημείο συνάντησης αλλά και το πιο διαχρονικό σύμβολο της πόλης από τα Ρωμαϊκά χρόνια μέχρι σήμερα!
7 χρόνια πριν

Και κέντρο και κοντά στα πανεπιστήμια και απόλυτο σύμβολο όπως αναφέρεις CortoMaltese αλλά δυστυχώς πάλι κάπως καταπονημένο και "λερωμένο" από τα καυσαέρια. Η τελευταία συντήρηση πρέπει να είχε γίνει στα πλαίσια της πολιτιστικής πρωτεύουσας αν δεν κάνω λάθος...
7 χρόνια πριν
Δωρεάν τουριστικός οδηγός «Θεσσαλονίκη»
Κατέβασε τον οδηγό σε pdf και αποθήκευσε την στο tablet ή στο smartphone ή εκτύπωσε την σε ένα πρακτικό booklet.

Άλλα αξιοθέατα

Θεσσαλονίκη - Πλατεία Αριστοτέλους Θεσσαλονίκη - Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκη - Παραλία Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη - Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκη - Αψίδα Γαλερίου Θεσσαλονίκη - Ανω Πόλη Θεσσαλονίκη - Ταβέρνες Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική Θεσσαλονίκη - Πλατεία Ναυαρίνου Θεσσαλονίκη - Στοά Μοδιάνο - Καπάνι Θεσσαλονίκη - Ψώνια στην Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη - Ροτόντα Θεσσαλονίκη - Aγία Σοφία Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη - Βεργίνα Ημαθίας Θεσσαλονίκη - Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη - Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη - Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη - Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου Θεσσαλονίκη - Πλατεία Δικαστηρίων Θεσσαλονίκη - Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκη - Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκη - Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκη - Έκθεση Insectopia