Ταξιδολόγιο - Travel Social Network
Τρίκαλα - Κεντρική Γέφυρα, που χτίστηκε το 1886

Τρίκαλα

Ελλάδα
Μοιράσου το

Αξιοθέατα στα Τρίκαλα

Τρίκαλα - Μύλος Ματσόπουλου Μύλος Ματσόπουλου
"Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία Βιομηχανικής Κληρονομιάς της χώρας μας, βρίσκεται στα Τρίκαλα. Πρόκειται για το Μύλο..." περισσότερα »
αρέσει σε 8 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Τρίκαλα - Φρούριο Τρικάλων Φρούριο Τρικάλων
"Στη βορειοανατολική άκρη της πόλης, δεσπόζει το Φρούριο, με το χαρακτηριστικό ρολόι του. Χτίστηκε από τον αυτοκράτορα..." περισσότερα »
αρέσει σε 5 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
"εχεις μια πανοραμικη εικονα της πολης.αξιζει για μια βολτα και για καφε αν ακι λιγο ακριβα !"
Τρίκαλα - Περτούλι Περτούλι
Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου
"Ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς στη χώρα μας, το Περτούλι, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων απ..." περισσότερα »
αρέσει σε 5 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
"Μπορεί να μην είναι από τα πλέον γνωστά χειμερινά θέρετρα, αλλά η ομορφιά της περιοχής κάνει όσους τα έχουν επισκεφθεί να κλείνουν αμέσως..."
Τρίκαλα - Καλαμπάκα - Μετέωρα Καλαμπάκα - Μετέωρα
"Η Καλαμπάκα είναι ιστορική κωμόπολη του Νομού Τρικάλων, σε απόσταση 352 χιλιομέτρων από την Αθήνα και 237 χιλιομέτρων..." περισσότερα »
αρέσει σε 4 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
"Μια ασυνήθιστη τοποθεσία. Υπέροχα μοναστήρια και εντυπωσιακοί βράχοι. Ιδανική περιοχή για όσους ασχολούνται με τη φωτογραφία."
Τρίκαλα - Ασκληπιείο Τρικάλων Ασκληπιείο Τρικάλων
"Κατά την αρχαιότητα η πόλη Τρίκκη ήταν γνωστή για το Ασκληπιείο της και ως η πατρίδα του διάσημου γιατρού Ασκληπιού, ..." περισσότερα »
αρέσει σε 3 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Τρίκαλα - Βαρούσι και Μανάβικα Βαρούσι και Μανάβικα
"Οι συνοικίες Βαρούσι και Μανάβικα είναι οι δύο συνοικίες που απαρτίζουν την παλιά πόλη των Τρικάλων. Το Βαρούσι επί Τ..." περισσότερα »
αρέσει σε 3 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
"ομορφη η παλια πολη με τις παραπανω συνοικιες .καταπληκτικους μεζεδες τα καταστηματα"
Τρίκαλα - Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού «Κλιάφα» Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού «Κλιάφα»
"Το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού της εταιρίας Κλιάφα, αποτελεί το πιο δραστήριο πολιτιστικό κέντρο της πόλης. Βρίσκ..." περισσότερα »
αρέσει σε 3 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Τρίκαλα - Κεντρική Γέφυρα Ληθαίου Κεντρική Γέφυρα Ληθαίου
"Η Κεντρική Γέφυρα ενώνει την κεντρική πλατεία με τον πεζόδρομο της Ασκληπιού. Η γέφυρα κατασκευάστηκε το 1886 από Γάλ..." περισσότερα »
αρέσει σε 2 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
"πολυ ομορφα στολισμενη τα Χριστουγεννα ."
Τρίκαλα - Κουρσούμ Τζαμί Κουρσούμ Τζαμί
"Το τέμενος του Οσμάν Σαχ ή Κουρσούμ Τζαμί (μολυβένιο τζαμί), είναι χτισμένο στην άκρη της πόλης, στην οδό Καρδίτσας, ..." περισσότερα »
αρέσει σε 2 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Τρίκαλα - Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Αντάμωμα Σαρακατσαναίων
"Στο Περτούλι πραγματοποιείται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου, το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων, η μεγαλύτ..." περισσότερα »
αρέσει σε 2 ταξιδολογίτες μου αρέσει!
Δωρεάν τουριστικός οδηγός «Τρίκαλα»
Κατέβασε τον οδηγό σε pdf και αποθήκευσε την στο tablet ή στο smartphone ή εκτύπωσε την σε ένα πρακτικό booklet.
Πληροφορίες
Πληθυσμός: 62.154
Περιγραφή: Η πανέμορφη πόλη των Τρικάλων δεσπόζει στο κέντρο της Ελλάδας, στο βορειοδυτικό τμήμα της πεδιάδας της Θεσσαλίας. Απέχει 330 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 214 από τη Θεσσαλονίκη. Η πόλη διακρίνεται για τη ρυμοτομία της και και για το επίπεδο έδαφός της, γεγονός που την καθιστά ιδανική για μετακίνηση με το ποδήλατο. Διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο, που αποτελεί παραπόταμο του Πηνειού ποταμού. Τα Τρίκαλα είναι μία πόλη που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με τις ανέσεις μίας σύγχρονης πόλης, παρέχοντας ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών στους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες της. Αρχαιολογικές έρευνες έχουν αποκαλύψει ίχνη ζωής που χρονολογούνται την 3η χιλιετία π.Χ. Κατά την αρχαιότητα υπήρχε εδώ η πόλη "Τρίκη" ή "Τρίκκη" ή "Τρίκα" και ονομάστηκε έτσι από τη νύμφη Τρίκη, κόρη του Πηνειού ποταμού ή του Ασωπού. Η Τρίκκη υπήρξε μία πολύ σημαντική πόλη κατά την αρχαιότητα, καθώς εδώ γεννήθηκε και έζησε ο περίφημος γιατρός Ασκληπιός. Η πόλη επίσης αναφέρεται από τον Όμηρο, καθώς συμμετείχε στον Τρωϊκό Πόλεμο με 30 πλοία. Σύμφωνα με το γεωγράφο Στράβωνα, κατά τη μυκηναϊκή εποχή αποτέλεσε πρωτεύουσα του κράτους “Εσταιότιδας” και καταλάμβανε την έκταση της σημερινής πόλης. Έπεσε στα χέρια των Περσών το 480 π.Χ. και το 352 π.Χ. ενώθηκε με τη Μακεδονία. Αποτέλεσε πεδίο μάχης μεταξύ Μακεδόνων και Ρωμαίων, ώσπου τελικά κατακτήθηκε από τους τελευταίους το 168 π.Χ. Κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, η πόλη κατακτήθηκε διαδοχικά από Γότθους, Ούνους, Σλάβους, Βούλγαρους, Νορμανδούς, Καταλανούς και Φράγκους, επανήλθε για ένα διάστημα τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και κατακτήθηκε τελικά από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1393, γεγονός που σηματοδοτεί την ανάπτυξή της, μετά από αιώνες παρακμής. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας τα Τρίκαλα αποτελούν ένα σημαντικό οικονομικό και πνευματικό κέντρο, καθώς εδώ λειτούργησε η Σχολή Τρίκκης, στην οποία δίδαξαν γνωστοί δάσκαλοι της εποχής. Με τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, η πόλη εντάσσεται στο Ελληνικό Κράτος, μαζί με την υπόλοιπη Θεσσαλία και την Ήπειρο, ενώ θα ξαναβρεθεί για ένα διάστημα στα χέρια των Τούρκων, μέχρι την τελική ένωση της με την Ελλάδα το 1898. Στα χρόνια που ακολούθησαν, τα Τρίκαλα διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στους αγώνες των αγροτών κατά των τσιφλικάδων και υπήρξε η πρώτη πόλη όπου ιδρύθηκε Γεωργικός Συνεταιρισμός, το 1906. Κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, τα Τρίκαλα αποτέλεσαν τόπο δράσης της Εθνικής Αντίστασης, καθώς από εδώ κατάγονταν ο στρατηγός του ΕΛΑΣ, Στέφανος Σαράφης. Η πόλη απελευθερώθηκε από τη ναζιστική κατοχή στις 18 Οκτώβρη 1944. Κατά τον εμφύλιο πόλεμο, στην κεντρική Πλατεία των Τρικάλων εκτέθηκε το κεφάλι του Άρη Βελουχιώτη στις 18 έως 20 Ιουνίου 1945.

Καιρός / Κλίμα
Ταξιδολογίτες στα Τρίκαλα
Εμπειρίες ταξιδολογιτών
Κοντινότεροι προορισμοί