Ελλάδα > Τρίκαλα > Καλαμπάκα - Μετέωρα

Καλαμπάκα - Μετέωρα Τρίκαλα

Η Καλαμπάκα είναι ιστορική κωμόπολη του Νομού Τρικάλων, σε απόσταση 352 χιλιομέτρων από την Αθήνα και 237 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη. Είναι παγκοσμίως γνωστή για τα μοναστήρια που είναι χτισμένα στα βράχια των Μετεώρων, τα οποία προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

 

Πάνω από την Καλαμπάκα υψώνονται οι βράχοι των Μετεώρων, ένα από τα πιο εντυπωσιακά γεωλογικά φαινόμενα του κόσμου. Πρόκειται για γιγάντιους επιβλητικούς βράχους που φτάνουν τα 400 μέτρα ύψος. Η δημιουργία του τοπίου, αν και έχει απασχολήσει πολλούς Έλληνες και ξένους γεωλόγους, δεν έχει ακόμη ερμηνευθεί και ούτε υπάρχει κάποια παράδοση ή κάποιος αρχαίος μύθος που να αναφέρεται στην περιοχή. Σύμφωνα με μία άλλη θεωρία, και συγκεκριμένα αυτή του Γερμανού γεωλόγου Φίλιπσον, η δημιουργία των τεράστιων αυτών ογκόλιθων οφείλεται σ΄ ένα δελτοειδή κώνο από ποταμίσιους ογκόλιθους και ασβεστολιθικά πετρώματα που για εκατομμύρια χρόνια χύνονταν σε θαλάσσια έκταση που κάλυπτε τότε τη Θεσσαλία.

 

Οι γεωλογικές μεταβολές ανύψωσαν και αποσφήνωσαν το τμήμα αυτό όταν αποτραβήχτηκαν τα νερά στο Αιγαίο. Έτσι αργότερα κατά την τριτογενή περίοδοπου διαμορφώθηκαν οι αλπικές πτυχώσεις της οροσειράς της Πίνδου, αποκόπηκε αυτός ο κώνος από τη συμπαγή μορφή του δημιουργώντας επιμέρους μικρότερους, αυτοί που υφίστανται σήμερα, και ανάμεσά τους τη κοιλάδα του Πηνειού ποταμού. Η ονομασία “Μετέωρα” δόθηκε κατά τη νεότερη ιστορία,αφού δεν αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς. Το όνομά τους οφείλεται στον Άγιο Αθανάσιο το Μετεωρίτη, ο οποίος ίδρυσε τη μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και ονόμασε έτσι τον “πλατύ λίθο”, στον οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1344, ενώ εικάζεται ότι οι πρώτοι ασκητές εγκαταστάθηκαν στην περιοχή κατά τον 12ο αιώνα.

 

Από τις ιστορικές μαρτυρίες διαπιστώνεται ότι στα Μετέωρα υπήρξαν συνολικά 30 μονές, οι περισσότερες από τις οποίες ιδρύθηκαν κατά το 14ο αιώνα. Με την έναρξη της Τουρκοκρατίας επήλθε μία κάμψη στα μοναστήρια των Μετεώρων, η οποία όμως αντιστράφηκε τον 15ο αιώνα με την ίδρυση της μονής της Αγίας Τριάδας. Η ακμή των Μετεώρων συντελείται κατά τον 16ο αιώνα, όπου ιδρύονται νέα μοναστήρια. Αποτέλεσαν καταφύγιο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και στις αρχές του 19ου αιώνα υπέστησαν λεηλασίες και καταστροφές από τα στρατεύματα του Αλή Πασά. Σήμερα έχουν απομείνει 6 συνολικά μοναστήρια στα Μετέωρα και δέχονται μεγάλο πλήθος προσκυνητών. Αυτά είναι: η Μονή Μεγάλου Μετεώρου, η Μονή Αγίας Τριάδος, η Μονή Ρουσάνου Μετεώρων, η Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων, η Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων και η Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά Μετεώρων. Στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν αναστηλωθεί και το 1989 ανακηρύχθηκαν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

SofiaS

Μια ασυνήθιστη τοποθεσία. Υπέροχα μοναστήρια και εντυπωσιακοί βράχοι. Ιδανική περιοχή για όσους ασχολούνται με τη φωτογραφία.

08/12/2021

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας