Ταξιδολόγιο - Travel Social Network
Τρίκαλα - Κεντρική Γέφυρα, που χτίστηκε το 1886

Τρίκαλα

Ελλάδα
Μοιράσου το
Τρίκαλα - Μύλος Ματσόπουλου Μύλος Ματσόπουλου
Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία Βιομηχανικής Κληρονομιάς της χώρας μας, βρίσκεται στα Τρίκαλα. Πρόκειται για το Μύλο Ματσόπουλου, με κτιριακές εγκαταστάσεις που καταλαμβάνουν περισσότερα από 3.500 τ.μ. και συνολικά 90 στρέμματα με τη γύρω περιοχή.

Βρίσκεται στη δυτική άκρη της πόλης, σε κοντινή απόσταση από στο σιδηροδρομικό σταθμό, δίπλα στον Αγιαμονιώτη ποταμό. Χτίστηκε το 1884 από τους αδερφούς Αγαθοκλή, λίγο μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. Αποτέλεσε τον πρώτο κυλινδρόμυλο που χτίστηκε στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο των Βαλκανίων και δίπλα του κατασκευάστηκε και το πρώτο μακαρονοποιείο της χώρας. Μετά από 22 χρόνια κατασκευάστηκε και ο δεύτερος κυλινδρόμυλος, επιφανείας 1000 τ.μ., ο οποίος υπάρχει μέχρι και σήμερα. Στα χρόνια που ακολούθησαν άλλαξε πολλές φορές ιδιοκτησία, μέχρι που κατέληξε στον Ιωάννη Ματσόπουλο και μετά το θάνατό του, το 1977, στο δήμο Τρικκαίων, ο οποίος με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον αναπαλαίωσε.

Η λειτουργία του μύλου σταμάτησε το 1984, ενώ τα τελευταία χρόνια δούλευε με ρεύμα και νερό και η παραγωγή του έφτανε τα 1700 κιλά την ημέρα. Στις μέρες μας αποτελεί ένα δυναμικό πολυπολιτισμικό κέντρο, με πλήθος καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων να λαμβάνουν χώρα εκεί, με πιο σημαντική το Φεστιβάλ Κωμωδίας, ένα μοναδικό φεστιβάλ για τα ελληνικά δεδομένα, που πραγματοποιείται εδώ από το 2004. Στο κεντρικό κτίριο φιλοξενούνται κυρίως καλλιτεχνικές εκθέσεις και στους υπόλοιπους χώρους περιλαμβάνονται το δημοτικό θέατρο, θερινός κινηματογράφος, συνεδριακός χώρος και το εργαστήρι τέχνης του πολιτιστικού οργανισμού του δήμου. Τέλος, στο χώρο λειτουργεί το δημοτικό αναψυκτήριο, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον.

Ιστοσελίδα: http://www.matsopoulos.gr/
αρέσει σε 8 ταξιδολογίτες

Έχεις κάποια όμορφη φωτογραφία

που να περιλαμβάνει το αξιοθέατο "Μύλος Ματσόπουλου"; επιλογή φωτογραφίας »

Ερωτήσεις & Σχόλια

μοιράσου την εμπειρία σου με την κοινότητα, τι σου άρεσε ή τι δεν σου άρεσε; γράψε το σχόλιο σου »
Δωρεάν τουριστικός οδηγός «Τρίκαλα»
Κατέβασε τον οδηγό σε pdf και αποθήκευσε την στο tablet ή στο smartphone ή εκτύπωσε την σε ένα πρακτικό booklet.

Άλλα αξιοθέατα

Τρίκαλα - Μύλος Ματσόπουλου Τρίκαλα - Φρούριο Τρικάλων Τρίκαλα - Περτούλι Τρίκαλα - Καλαμπάκα - Μετέωρα Τρίκαλα - Ασκληπιείο Τρικάλων Τρίκαλα - Βαρούσι και Μανάβικα Τρίκαλα - Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού «Κλιάφα» Τρίκαλα - Κεντρική Γέφυρα Ληθαίου Τρίκαλα - Κουρσούμ Τζαμί Τρίκαλα - Αντάμωμα Σαρακατσαναίων