Ελλάδα > Αθήνα

Αθήνα

(Πληθυσμός: 3074160)

Η Αθήνα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και πρωτεύουσα της χώρας. Βρίσκεται στο κέντρο της επικράτειας και αποτελεί το σημαντικότερο οικονομικό πολιτιστικό και διοικητικό κέντρο. Εκτείνεται στην κεντρική πεδιάδα της Αττικής η οποία περιβάλλεται από τα όρη του Αιγάλεω, της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού. λόγω αυτού του γεγονότος ονομάζεται λεκανοπέδιο. Στο χαρακτηριστικό αυτό οφείλεται σε ένα ποσοστό η ατμοσφαιρική ρύπανση που ταλανίζει την πόλη, όμως κατά γενική ομολογία το εύκρατο κλίμα της περιοχής είναι από τα πιο ευχάριστα της Ελλάδας. Το ακριβές έτος ίδρυσης της πόλης χάνεται μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, είναι όμως γενικά αποδεκτό ότι η Αθήνα προϋπήρχε της Μυκηναϊκής εποχής. Η ιστορική σημασία της πόλης ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και γίνεται παραδεκτή σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς εδώ εξελίχθηκαν μερικά από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ανθρώπινης διανόησης. Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι η Αθήνα θεωρείται το λίκνο του πολιτισμού και η πόλη που "φιλοξένησε" τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της παγκόσμιας ιστορίας όπως ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης και πολλοί άλλοι. Επίσης στην Αθήνα γεννήθηκε το πολίτευμα της δημοκρατίας και έφτασε στο μέγιστο και ιδανικότερο σημείο εφαρμογής του στην περίοδο του 5ου αιώνα π.Χ.. Τότε ηγέτης των Αθηναίων ήταν ο Περικλής το όνομα του οποίου συνδέθηκε με την οικοδόμηση τεράστιας σημασίας έργων (όπως αυτό του Παρθενώνα) και γι' αυτό η περίοδος αυτή ονομάζεται χρυσός αιώνας. Ανέκαθεν η πόλη των Αθήνων παίζει σημαντικότατο ρόλο σε ολόκληρη τη χώρα και γι' αυτό με πρωτοβουλία του Όθωνα χαρακτηρίζεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους το 1983. Σήμερα στο πολεοδομικό της συγκρότημα φιλοξενεί περίπου το 1/3 του πληθυσμού της Ελλάδας με πληθυσμό 4.017.000 κατοίκους, ενώ αν υπολογίσουμε τον πληθυσμό όλου του μητροπολιτικού κέντρου μαζί με τον Πειραιά θα διαπιστώσουμε ότι ξεπερνά το μισό του πληθυσμού της χώρας. Μπορείτε πολύ εύκολα να προσεγγίσετε τη πρωτεύουσα μέσω του αναπτυγμένου οδικού δικτύου από κάθε γωνιά της χώρας, ακόμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον σιδηρόδρομο, τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και πολύ περισσότερο μία από τις απεριόριστες διεθνείς πτήσεις που συνδέουν το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με τα περισσότερα μέρη του κόσμου.

photo:George E. Koronaios / CC0 1.0
Αθήνα 0

Η Αθήνα διαθέτει θερμό ημίξηρο μεσογειακό κλίμα, με τα ζεστά καλοκαίρια και ήπιους υγρούς χειμώνες. Γενικά το κλίμα της Ελληνικής πρωτεύουσας είναι ευχάριστο και είναι γνωστό για τα χαμηλά ποσοστά υγρασίας. Ένα ιδιαίτερο ανάγλυφο κάνει την πόλη να περιβάλλεται από βουνά, δημιουργώντας έτσι το γνωστό "λεκανοπέδιο" που φιλοξενεί τον αστικό ιστό. Το ιδανικό μικροκλίμα το "λεκανοπέδιου" είναι πασίγνωστο από την αρχαιότητα, ενώ δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι άνθρωποι με προβλήματα υγείας από άλλες περιοχές της Ελλάδας μετακινούνταν στην Αθήνα αναζητώντας ένα ιδανικό περιβάλλον αποκατάστασης.

 

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία το λεκανοπέδιο της Αττικής τα τελευταία χρόνια σπάει τα ρεκόρ της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας όπου με 19.8°C θεωρείται η θερμότερη περιοχή της Ευρώπης. Σε αυτό βέβαια συμβάλει και η πυκνή δόμηση όπου με το φαινόμενο της αστικής θερμονησίδας η μέση ετήσια θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές ξεπερνά τους 20°C. Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δίνει στην Αθήνα ένα από τα υψηλότερα ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ευρώπη με 48°C στις 10 Ιουλίου 1977.

 

Η εκτεταμένη ηλιοφάνεια κατατάσσει την Αθήνα σε μία από τις πιο ηλιόλουστες πόλεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι λίγες βροχοπτώσεις (43 εκατοστά το χρόνο) παρατηρούνται μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου, οι ξηρότεροι μήνες είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, ενώ οι ψυχρότεροι μήνες του χειμώνα είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος με μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες που δεν πέφτουν κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου.

Αξιοθέατα - Που να πάτε

Τύποι Αξιοθεάτου