Πύργος των Ψαράδων Βουδαπέστη

Halászbástya

Πασίγνωστος για την καταπληκτική θέα της πόλης της Βουδαπέστης. Το προπύργιο αυτό κτίστηκε το 1905 για διακοσμητικούς σκοπούς και βρίσκεται κοντά στην εκκλησία του Αγ.Ματθαίου στην περιοχή του κάστρου.

Είναι ένας προμαχώνας που συνδυάζει το νεογοτθικό και το νεορωμαικό ρυθμό με πολλαπλούς πυργίσκους παραπέτα και κοφτές σκάλες. Ο προμαχώνας του Ψαρά αποτελείται από 7 πύργους όπου ο καθένας συμβολίζει μία από τις 7 φυλές των Μαγυάρων που ήρθαν στην Ουγγαρία το 1896.

Πολλοί χαρακτηρίζουν το κτίριο σαν να είναι από παραμύθι του Disney καθώς η κατασκευή του φέρνει στο μυαλό τα κάστρα των παραμυθιών της σταχτοπούτας ή της ωραίας κοιμωμένης.

Το όνομα Προμαχώνα του Ψαρά δόθηκε από την παλιά ψαραγορά που υπήρχε εκεί κατά το Μεσαίωνα. Από την κορυφή του πυργίσκου μπορείτε να δείτε μέχρι το Νησί της Μαργαρίτας και να δείτε κτίρια όπως η Βασιλική του Αγ.Στέφανου, το Κοινοβούλιο, την Ακαδημία των Επιστημών και άλλα πολλά. Για να απολαύστε τη θέα, φροντίστε να επισκεφθείτε τον πύργο όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή.

Κατά η διάρκεια της μέρας η είσοδος χρεώνεται, αλλά μετά τη δύση του ηλίου η θέα της φωταγωγημένης Βουδαπέστης είναι δωρεάν.

Πρόσβαση

Με τη γραμμή Μ2 του μετρό θα σταματήσετε στη Moszkva tér. Από εκεί μπορείτε να περπατήσετε να χρησιμοποιήσετε το λεωφορείο 16Α που θα σας πάει στο κάστρο σε 4 στάσεις.

CortoMaltese

φοβερή θέα αλλά ζήτανε αντίτιμο για να ανεβείς στο πάνω διάζωμα του πύργου. Τη μέρα που πήγα είχε εκπομπή η ΕΡΤ3 εκεί...

08/12/2021

Απάντηση

iliasval

exo paei sto pirgo ton psaradon kai einai ekpliktika

08/12/2021

Απάντηση
εικόνα του χρήστη therafys

therafys

μονο μια μικρη διορθωση : οι 7 φυλές των Μαγυάρων εγκατασταθηκαν στη σημερινη (περιπου) Ουγγαρια προς το τελος του 9ου αι. (και οχι 19ου-1896).

19/02/2017

Απάντηση
εικόνα του χρήστη lambda777

lambda777

einai apisteutos o purgos. opoios exei auth th selida na mhn thn afhsei.exei kanei para polu kali douleia

08/12/2021

Απάντηση

Elen64

Μας μάγεψε η θέα της πόλης. Εκεί κοντά βρήκαμε να αγοράσουμε ζεστό κρασί που μας ενθουσίασε!

16/04/2023

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας