Ανατολική Ευρώπη > Βουδαπέστη > Αλυσιδωτή Γέφυρα της Βουδαπέστης

Αλυσιδωτή Γέφυρα της Βουδαπέστης Βουδαπέστη

Széchenyi lánchíd

Η Αλυσιδωτή Γέφυρα είναι ένα απ΄τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα τη Βουδαπέστης. Η καταπληκτική αυτή γέφυρα που ενώνει την Πέστη και τη Βούδα πάνω από το Δούναβη ήταν η πρώτη ένωση των δύο αυτών πόλεων.

Η γέφυρα ονομάστηκε Sjecheny Lanchid προς τιμή του κόμη Sjecheny που πήρε την πρωτοβουλία να κτίσει τη γέφυρα. Το 1836 ανέθεσε το έργο στον William Clark και στον Adam Clark. Ο William Clark είχε ήδη σχεδιάσει 2 κρεμαστές γέφυρες πάνω από τον Τάμεση στο Λονδίνο. Η μία από τις δύο γέφυρες του Λονδίνου αποτέλεσε και τη βάση για το σχέδιο της γέφυρας της Βουδαπέστης. Η κατασκευή της γέφυρας εποπτεύθηκε από τον Σκωτσέζο μηχανικό Adam Clark.

Η γέφυρα έχει 375μ μήκος, 16μ πλάτος και εγκαινιάστηκε την 20η Νοεμβρίου του 1849. Το 1857 ο Adam Clark έσκαψε ένα τούνελ 350μ κάτω από το λόφο του κάστρου για να ενώσει το κέντρο της Βούδας με τη γέφυρα.

Η γέφυρα πυροδότησε μία οικονομική αναγέννηση που θα οδηγούσε στον χρυσό αιώνα της Βουδαπέστης και ήταν ένας από τους κύριους λόγους που έκαναν τις επαρχιακές πόλεις της Πέστης και της Βούδας να μετατραπούν σε μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη μητρόπολη. Το 1889 οι κάτοικοι διαδήλωσαν πάνω στην αλυσωτή γέφυρα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Έκτοτε η γέφυρα έγινε σύμβολο της Ουγγρικής ελευθερίας.

Πρόσβαση

Οποιοδήποτε λεωφορείο ή τραμ που θα σας αφήσει στην πλατεία Ρούζβελτ.

aposmari

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. ΝΑ ΠΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΔΑ ΣΤΗΝ ΠΕΣΤΗ. ΑΛΛΑΑΑΑΑ.... ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΩΤΙΣΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ.

20/11/2015

Απάντηση

Elen64

Περάσαμε με τα πόδια! Υπάρχουν και άλλες γέφυρες που ενώνουν την Βούδα και την Πέστη! Αλλά αυτή είναι η πιο ωραία με διαφορά..

16/04/2023

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας