Ανατολική Ευρώπη > Βουδαπέστη > Πλατεία Ηρώων Βουδαπέστης

Πλατεία Ηρώων Βουδαπέστης Βουδαπέστη

Hősök tere

Η Πλατεία Ηρώων (Hősök tere) έγινε προς τιμή και μνήμη των μεγάλων ηρώων της Ουγγρικής ιστορίας. Βρίσκεται στο τέλος της λεωφόρου Andrassy και είναι ένα απ' τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης.

Το μνημείο στο κέντρο της πλατείας ονομάζεται Μνημείο της Χιλιετίας και χτίστηκε για τον εορτασμό της επετείου των χιλίων χρόνων από την κατάκτηση των Μαγυάρων. Το μνημείο περιέχει αγάλματα όλων των διάσημων ανδρών της Ουγγρικής ιστορίας συμπεριλαμβανομένων βασιλιάδων, κυβερνητών και άλλων σεβάσμιων προσώπων ανάμεσα τους και ο βασιλιάς Στέφανος Α΄ που έφερε τον Χριστιανισμό στη χώρα.

Στη βάση του Μνημείου βρίσκεται ακόμη μία σειρά αγαλμάτων που τιμούν τους 7 πολέμαρχους των Ουγγρικών φυλών που εποίκησαν την περιοχή που σήμερα γνωρίζουμε ως Ουγγαρία. Στο κέντρο του Μνημείου υψώνεται η στήλη της χιλιετίας με ύψος 36μ. στην κορυφή της στήλης υπάρχει το άγαλμα του Αρχάγγελου Γαβριήλ ως σύμβολο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Μπροστά από τη στήλη υπάρχει και το μνημείο των εθνικών ηρώων προς τιμή των αγνώστων στρατιωτών που πολέμησαν για την Ουγγαρία.

Η Πλατεία Ηρώων αποτέλεσε την τοποθεσία για πολλά γεγονότα του περασμένου αιώνα όπως τους εορτασμούς των σοσιαλιστικών αργιών κατά την κομμουνιστική περίοδο της χώρας. Σ΄αυτήν την πλατεία ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ κατήχησε τα πλήθη και λαμβάνουν χώρα οι περισσότερες προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Η πλατεία λειτουργεί ως και ως "κεντρική πύλη" για το πάρκο που την περιβάλει το Πάρκο της Πόλης (Városliget). Σε αυτό το αστικό πάρκο θα βρείτε, πέρα από μια τεχνητή λίμνη και αρκετό πράσινο, μια σειρά από σημαντικά αξιοθέατα μεταξύ των οποίων το Ζωολογικό και Βοτανικό Κήπο, τα Ιαματικά λουτρά «Széchenyi», το Ουγγρικό Μουσείο Τεχνικής και Μεταφορών, το Παλάτι της Τέχνης, το ιστορικό ρεστοράν Gundel και άλλα.

Πρόσβαση

Σταθμός μετρό Hősök tere (γραμμή M2).

CortoMaltese

φροντίστε να πάτε κάποια ώρα που δεν θα έχει κίνηση γιατί το μνημείο έχει αρκετούς επισκέπτες!

08/12/2021

Απάντηση

Chichipopo

einai polu omorfi plateia alla to parko Varosliget pou einai apo pisw einai akoma pio wraio! :)

08/12/2021

Απάντηση

crazymech

Στα δεξιά της πλατείας, το κτίριο της Πινακοθήκης φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις, ενώ απέναντι βρίσκεται το Μουσείο Καλών Τεχνών.Στην πλατεία Ηρώων το νεοκλασικό κτίριο του 1906 σήμερα διαθέτει περισσότερα από 100.000 έργα, αρχαιότητες από την Αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Ιταλία. Περίφημα τα έργα της ιταλικής σχολής των 13ου-18ου αιώνα, η ισπανική συλλογή που περιλαμβάνει επτά έργα του Ελ Γκρέκο, καθώς και τα αριστουργήματα της γαλλικής σχολής.:)

08/12/2021

Απάντηση

crazymech

Budapest Christmas Fair Nov 27 - Dec 31, 2014 Budapest, Hungary στην Κεντρική πλατεία Pest’s Vörösmarty Square . Ελεύθερη είσοδο, 2 μουσικές σκηνές, τεραστία χριστουγενιάτικη αγορα και πολύ εορταστική διάθεση!!!

08/12/2021

Απάντηση

Elen64

Μια αρκετά μεγάλη πλατεία. Δυστυχώς δεν υπάρχουν καφε και εστιατόρια γύρω από την πλατεία.Κάναμε αρκετό ποδαρόδρομο για να φτάσουμε..

16/04/2023

Απάντηση

Αφήστε στο σχολιό σας