Λόφος του Γκέλλερτ Βουδαπέστη

Gellért Hegy

Ονομάστηκε προς τιμή του Επισκόπου Γκέλερτ ο οποίος διέδωσε τον χριστιανισμό την Ουγγαρία. Μετά το θάνατο του Αγ.Στεφάνου του Χριστιανού βασιλιά της Ουγγαρίας, ο θρύλος λέει ότι οι επαναστάτες παγανιστές Μαγυάροι σφράγισαν τον Γκελέρτ μέσα σε ένα βαρέλι και τον πέταξαν από την πλαγιά του λόφου.

Στην κορυφή του λόφου υπάρχει ένα φρούριο που χτίσθηκε από τους Ούγγρους της Αυστρίας του 1850-1854 με σκοπό να ελέγχουν την πόλη μετά την αναστολή της Ουγγρικής επανάστασης για την ανεξαρτησία. Αυτό το φρούριο ήταν αρχικά 200μ σε μήκος με τα τείχη τους να ξεπερνούν τα 6 μ σε μ και 3 μ σε πάχος.

Όταν οι Αψβούργοι έφυγαν από τη Βουδαπέστη το 1907, το φρούριο έπεσε στην δικαιοδοσία της πόλης. Τα τείχη του γκρεμίστηκαν, ως συμβολισμός νίκης κατά των Αυστρουγγαρών, αλλά το φρούριο χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει τον Ουγγρικό στρατό.

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου οι ιστορικοί αναφέρουν ότι οι Γερμανοί εξ αιτίας του φρουρίου κατόρθωσαν απόλυτο έλεγχο στην πόλη. Στην κορυφή του λόφου το 1947 οι Σοβιετικοί έστησαν ένα μνημείο για την απελευθέρωση της πόλης από τους Ναζί. Στο λόφο υπάρχει επίσης ένα σπηλαίο όπου από το 1926 χρησιμοποιείται ως εκκλησία και το οποίο σφραγίστηκε από τους Κομμουνιστές αλλά ξανάνοιξε το 1989.

Σήμερα το φρούριο έχει μετατραπεί σε τουριστικό ξενοδοχείο και προσφέρει στους επισκέπτες καταπληκτική θέα της πόλης και του ποταμού Δούναβη.

Πρόσβαση

Σταθμός μετρό Szt. Gellért Tér (Μ4).

aposmari

ΤΕΛΕΙΑΑΑΑ. ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΚΛΕΙΣΕΙΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΜΑΣΑΖ ΚΑΙ SPA ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ GELLERT ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΙΣΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ.

20/11/2015

Απάντηση
εικόνα του χρήστη nola_ann

nola_ann

ΟΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ? ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΚΑΙ ΣΚΟΥΦΑΚΙ ΚΛΠ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΣ...ΙΣΧΥΕΙ?ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΚΕΙ?

20/11/2015

aposmari

nola_ann EINAI ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΣΤΟ GELLERT, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ. ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΑΕΙ ΠΟΛΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΙΣΙΝΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ. ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΣΚΟΥΦΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΕΤΣΕΤΕΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙ. Ή ΝΑ ΤΑ ΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ. ΔΙΝΕΙΣ ΤΟ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙΣ, ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ.

20/11/2015

Απάντηση
εικόνα του χρήστη nola_ann

nola_ann

ΤΕΛΕΙΑ... Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ aposmari ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΟΦΟΡΙΕΣ!!!!

20/11/2015

Αφήστε στο σχολιό σας