Νότια Ευρώπη > Λιουμπλιάνα > Κάστρο της Λιουμπλιάνα

Κάστρο της Λιουμπλιάνα Λιουμπλιάνα

Ljubljana Castle

photo:Lorenzo Leonardo Magnis / CC BY-ND 2.0
Λιουμπλιάνα - Κάστρο της Λιουμπλιάνα6aa

Στον καταπράσινο λόφο πάνω από την Παλιά Πόλη δεσπόζει το μεσαιωνικό κάστρο της Λιουμπλιάνας. Ανασκαφικά ευρήματα πιστοποιούν ότι ο τόπος κατοικούνταν ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Υπήρξε οχύρωση κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, ενώ το πρώτο μεσαιωνικό φρούριο χτίστηκε εδώ, μεταξύ 11ου και 12ου αιώνα. Η σημερινή όψη του κάστρου προέκυψε μετά από ριζική αναδιαμόρφωση που έλαβε χώρα τον 15ο αιώνα.

 

Εντυπωσιακό μεσαιωνικό οικοδόμημα 

Η οχύρωση και τα κτίρια του Κάστρου της Λιουμπλιάνα συνέχισαν να ανακατασκευάζονται και να επεκτείνονται στους αιώνες που ακολούθησαν (16ο - 17ο αι.) αποτελώντας ταυτόχρονα έδρα και κατοικία των ηγεμόνων του τόπου (περιοχή της Καρνιόλας). Ως αποτέλεσμα, οι αρχιτεκτονικές γραμμές του οικοδομήματος φέρουν στοιχεία διαφορετικών περιόδων, μεταξύ των οποίων γοτθικά, ρομανικά και αναγεννησιακά χαρακτηριστικά.

 

Υπέροχη θέα από έναν εμβληματικό τόπο

Σήμερα το Κάστρο της Λιουμπλιάνα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Εκτός όμως από τη δεδομένη ιστορική εμβέλειά του, λειτουργεί και σαν πολιτιστικός κόμβος φιλοξενώντας διάφορες εκδηλώσεις, συναυλίες και φεστιβάλ. Το μεγάλο πλήθος των τουριστών που καταφτάνει εδώ με τα πόδια, το λεωφορείο ή το τελεφερίκ, έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί το μουσείο και να μάθει την ιστορία του κάστρου και της πόλης. Να περιηγηθεί σε μεσαιωνικούς διαδρόμους, στα φρούρια, στη σκοπιά και στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Όπως επίσης και να θαυμάσει την εξαίσια θέα προς της πόλη και τη γύρω περιοχή.

 

Το “σήμα κατατεθέν” της Λιουμπλιάνα 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Κάστρο της Λιουμπλιάνα είναι απόλυτα ταυτισμένο με την ιστορία της πόλης και αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο τοπόσημο της σλοβενικής πρωτεύουσας. Έτσι δε θα μπορούσε παρά να μετατραπεί σε έμβλημα της Λιουμπλιάνα το οποίο μάλιστα, απεικονίζεται στο οικόσημο της πόλης, μαζί με έναν δράκο στην κορυφή.

Αφήστε στο σχολιό σας