Τριπλή Γέφυρα Λιουμπλιάνα

Tromostovje

Στο κεντρικότερο σημείο της σλοβενικής πρωτεύουσας συναντά κανείς την παλαιότερη γέφυρα της πόλης. Η μακρά ιστορία της Τριπλής Γέφυρας ξεκινά από τον 13ο αιώνα, ενώ η ίδια η κατασκευή  αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Η Τριπλή Γέφυρα συνδέει την κεντρική πλατεία της Λιουμπλιάνα στη βορειοδυτική όχθη του ποταμού Λιουμπλιάνιτσα με την ιστορική μεσαιωνική πόλη στα νοτιοανατολικά και καθημερινά χρησιμοποιείται από χιλιάδες ντόπιους και επισκέπτες. 

 

Η εξέλιξη του ιστορικού τοπόσημου μέσα στους αιώνες

Ιστορικές πηγές αναφέρουν την ύπαρξη γέφυρας στο σημείο ήδη από το 1280. Μέσα στα χρόνια, άλλαξε ονόματα, δέχτηκε ανακατασκευές και χτίστηκε εκ νέου το 1657 μετά από πυρκαγιά. Το 1842 αντικαταστάθηκε από τη σημερινή κεντρική πέτρινη γέφυρα που ονομάστηκε “Γέφυρα του Φραντς” (Frančev most) προς τιμήν του Αρχιδούκα Franz Karl της Αυστρίας (1802-1878). Πρόκειται για μία γέφυρα με δύο τόξα, έχει πλάτος 6,14 μέτρα και προτού πεζοδρομηθεί κάλυπτε την κυκλοφορία αυτοκινήτων και τραμ.

 

Η προσθήκη που έκανε την κατασκευή αξιοθέατο

Το 1932 προκειμένου να αποτραπεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση προστέθηκαν 2 μικρότερες πεζογέφυρες εκατέρωθεν της κεντρικής. Και οι 2 γέφυρες αποτελούν τοξωτές κατασκευές από σκυρόδεμα, έχουν πλάτος 3,90 μέτρα και μήκος περίπου 23 μέτρα. Το έργο ανατέθηκε στον ντόπιο αρχιτέκτονα Jože Plečnik (1872-1957) ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει ένα αρμονικό αρχιτεκτονικό σύνολο που εξελίχθηκε σε δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο και ένα “σήμα κατατεθέν” για την πόλη της Λιουμπλιάνας.

Αφήστε στο σχολιό σας